Najnovije vesti

BIŠVI AGENT KGB PREDVODIO UKRAJINSKE RASKOLNIKE: Čelnik nepriznate crkve priznao da je radio za obaveštajnu službu SSSR
Foto: Reuters

šok

BIŠVI AGENT KGB PREDVODIO UKRAJINSKE RASKOLNIKE: Čelnik nepriznate crkve priznao da je radio za obaveštajnu službu SSSR

Planeta

Bivši predstavnik nepriznate Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije Filaret priznao je da je za vreme SSSR-a morao da sarađuje sa KGB-om. To se desilo jer je u to vreme pod njegovom kontrolom bila cela crkva.

Prema Filaretovim rečima, episkopi su bili obavezni da se u svemu dogovaraju sa Komitetu za državnu bezbednost. Bez takozvane registracije, ukazi arhijereja su bili nevažeći.

"U SSSR-u, crkva je bila pod kontrolom KGB-a. Bez pristanka KGB-a nisu ustajali ni arhijereji, niti sveštenici, zato je crkva postojala u takvim uslovima“, rekao je sveštenik za Radio Slobodu.

Na takav način, crkveni velikodostojnici su morali da se prvo dogovore o tome sa predstavnicima komiteta. Filaret tvrdi da "nije bilo nijednog episkopa koji nije imao kontakte s njima“.

"Da ih neko nije imao, ne bi ni bio episkop. Ako neko od arhijereja kaže da nije imao kontakte, znači da govori neistinu. Ni ja nisam izuzetak, svi su to radili“, dodao je Filaret.

Ukrajinske vlasti, uključujući i predsednika Petra Porošenka, izjavljivale su da se neće mešati u poslove crkve, ali to stalno čine. Tako je 15. decembra u Kijevu, na inicijativu Porošenka i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, održan "ujediniteljski sabor“, na kojem je za poglavara nove "autokefalne crkve“ izabran Epifanij Dumenko. Ruska pravoslavna crkva je tu odluku ocenila kao ništavnu, a proglašenje Epifanija kao teško izvodljiv zadatak.

Ukrajina računa da će početkom januara od Carigrada dobiti "tomos o autokefalnosti“ za novu strukturu.

Sa svoje strane, kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva je više puta saopštavala o ugnjetavanju sveštenstva i zauzimanju hramova od strane predstavnika nekanonskih verskih struktura. U periodu od 2014. do 2016. godine UPC je izgubila 40 hramova. Vrhovna rada Ukrajine je 20. decembra usvojila zakon koji bi mogao da oduzme ime kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...