TRAMP ISPROZIVAO MERKELOVU IZA ZATVORENIH VRATA: TI, ANGELA! Otkriveno šta se dešavalo iza kulisa NATO samita i ko je bio na čijoj strani!
Foto: EPA

SUKOB

TRAMP ISPROZIVAO MERKELOVU IZA ZATVORENIH VRATA: TI, ANGELA! Otkriveno šta se dešavalo iza kulisa NATO samita i ko je bio na čijoj strani!

Planeta -

Na poslednjem danu NATO samita u Briselu, Angela Merkel, nemačka kancelarka, predložila je hitan sastanak iza zatvorenih vrata. Hitan slučaj je bio navodno Donald Tramp.

Nekoliko minuta pre toga, predsednik SAD je navodno stigao na večernju sesiju gde su predsednici Ukrajine i Gruzije govorili o svojim zemljama koje teže da pristupe Alijansi. Tramp je prekinuo njihovu prezentaciju i verbalno napao članove NATO, uputio im je uvrede i optužio ih da su "slobodni jahači" na američkoj moći.

foto: AP / Michael Sohn

Zapretio je i da će otići "svojim putem" ukoliko oni ne budu momentalno platili više novca za odbranu. Svoj bes je centrirao na Merkelovu, evropskog demokratskog lidera koji je najduže na fukciji.

"Ti, Angela", navodno joj se prekorno obratio.

NATO lideri navodno su bili zapanjeni onim što su nazvali "bizarnim spektaklom" Trampovog govora. Druga žena, predsednica Litvanije Dalija Gribuauskajte, stala je u odbranu kancelarke. Nemačka je poslala trupe kako bi žatitili Litvaniju od Rusije, poentirala je. Danski i norveški premijer takođe su stali u odbranu kancelarke.

U uglu sobe, Merkelova je pravila strategiju sa drugim Evropljanima kako da zaustave Trampa. Na kraju, Mark Rute, premijer Holandije, ponudio je predsedniku ono što je najviše želeo: put ka pobedi. Rute je primetio da čim je Tramp preuzeo funkciju, da su NATO članice podigle njihove budžete za odbranu u ukupnom iznosu od 70 milijardi dolara. Uzmite pobedu, pozvao je predsednika. Tramp je upravo to uradio.

foto: AP / Evan Vucci

Zatim, kada je izašao sa sastanka pred novinare, američki predsednik je lagao tvrdeći ne samo da su saveznici kapitulirali pred njim, nego da su rekli i da će uzeti u obzir njegov zahtev da podignu godišnje troškove za vojsku na četiri odsto. Predsednik Francuske Emanuel Makron odmah je objavio saopštenje u kojem pobija takve tvrdnje.

Kurir.rs/ Newyorker

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track