AMERIKA SE NAORUŽAVA! NASLEDNIK BESNOG PSA FORSIRA OVAJ AVION: SAD kupuju lovac koji je prvi put poleteo pre 46 godina! (VIDEO)
Foto: EPA/VALDA KALNINA

navodno neporažen

AMERIKA SE NAORUŽAVA! NASLEDNIK BESNOG PSA FORSIRA OVAJ AVION: SAD kupuju lovac koji je prvi put poleteo pre 46 godina! (VIDEO)

Planeta -

Pentagon će zatražiti 1,2 milijarde dolara iz budžeta za 2020. godinu kako bi kupili 12 novih F-15X borbenih aviona od Boinga. "Pacifistički" Japan kupuje 147 F-35 borbenih aviona, što će ih koštati bar 13 milijardi. Ugovor iz snova za Lokid Martin - isporučiće 25 F-35 aviona za 22,7 milijardi dolara.

Vest je prvu objavila agencija Blumberg koja se poziva na dve upućene osobe koje su zatražile da se njihova imena ne otkriju dok zahtev ne bude zvanično poslat. Kako kažu, nove F-15-ice trebalo bi da zamene stare F-15C borbene avione kojima leti Nacionalna garda SAD, a koji su postali preskupi za nadogradnju ili održavanje s obzirom na to da su u službi još od 80-ih godina prošlog veka.

Prema pisanju Blumberga odluka o kupovini F-15X dolazi iz samog vrha Pentagona, a nagađa se da iza nje stoji zamenik ministra obrane Patrik Šanahan. Ali, kako je za Blumberg rekao drugi službenik iz američke administracije, Šanahan nije ovlašćen da donese odluku o kupovini aviona, a zahtevi ionako neće biti finalni dok ih Pentagon ne preda 4. februara naredne godine.

Najnovije verzije ovog isprobanog borbenog aviona, za koji Avijacija SAD tvrde da nije ni jednom srušen u borbi, Boing je zasad prodao samo arapskim državama. Tako je Saudijska Arabija još početkom decenije naručila čak 84 F-15SA borbenih aviona u sklopu velikog vojnog posla od 60 milijardi dolara koji je uključivao i modernizaciju 70 starijih F-15-ica kojima lete Saudijci, ali i niz drugih oružanih sistema.

Susedni Katar je ipak prošle godine ugovorio kupovinu 36 F-15QA (oznake aviona odgovaraju državi kojoj su namenjeni) za 12 milijardi dolara, a očekuje se da će im prvi biti dostavljeni 2021. godine, prenosi Jutarnji list.

Iako se dizajn F-15 nije mnogo menjao od 1970-ih godina i danas se smatra jednim od najboljih borbeni aviona na svetu. Projektovala ga je firma MekDonnel Daglas, da bi proizvodnju u Sent Luisu 1997. preuzeo Boing, koji je kupio tu kompaniju.

"F-15 je u klasi za sebe kada su u pitanju dolet i performanse. Mnogo je brži od novih F-35-ica, nosi više oružja i može dalje da leti. Jedini nedostatak je taj da nema selt karakteristike, to jest smanjenu vidljivost na radaru", tvrdi za Blumberg Ričard Aboulafia, stručnjak za borbene avione i potpredsednik konzultatske firme Teal Grup.

Inače, prvi F-15 poleteo je 1972. godine, proizvodnja aviona krenula je godinu dana kasnije, a od 1976. godine nalazi se u sastavu američkog ratnog vazduhoplovstva. Od stranih avio snaga, F-15 koriste Izrael, Japan, Južna Koreja, Singapur i Saudijska Arabija, a upravo je izraelski pilot F-15-ice Moše Melnik prvi oborio neprijateljski avion u bitki. Tokom četiri decenije službe korišćen je u brojnim vojnim operacijama, od Zalivskog rata do rata u Avganistanu.

Kako navodi Defens blog, novi F-15X trebao bi da nosi još više naoružanja (najmanje 16 projektila), i dalje bi leteo brzinom većom od 2,5 Maha, ali bi koštao znatno manje od F-35-ice čija najjeftinija A varijanta trenutno košta 89,2 miliona dolara za "goli" avion. Dalje, Boing tvrdi da će mu trošak leta biti 27.000 dolara po satu (za F-35A je 45.000), dok će mu životni vek biti impresivnih 20.000 sati.

Kurir.rs/Novac.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track