PLEME KOJE ŽIVI USRED PRAŠUME BRANI SVOJU ZEMLJU MODERNOM TEHNOLOGIJOM: Svi koriste GPS, a imaju dobar razlog (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

OBUČAVAJU JEDNI DRUGE

PLEME KOJE ŽIVI USRED PRAŠUME BRANI SVOJU ZEMLJU MODERNOM TEHNOLOGIJOM: Svi koriste GPS, a imaju dobar razlog (VIDEO)

Planeta -

Dok se basen Amazonije najčešće vrbuje zbog svog biodiverziteta, postoje i na stotine autohtonih plemena koja žive u prašumi. Mnoga od ovih plemena su pod direktnom pretnjom raseljavanja zbog izvlačenja resursa i krčenja šuma.

Do danas, 70 odsto ekvadorskog Amazona je dato u zakup naftnim kompanijama, a planovi koji su predstavljeni uključuju više zemljišta.

Jedna od ovih oblasti obuhvata veliki deo teritorije Vaorani, koju je ekvadorska vlada označila kao Blok 22. Teritorija je dom za 18 vaoranskih zajednica, uključujući stotine lekovitih biljaka, ruta za lov, groblja, bojišta i ogromne raznolikosti flore i faune.

Pre četiri godine Vaorani su odlučili da moraju da mapiraju svoju teritoriju ne samo da bi dokazali svoje pravo vlasništvo nad zemljom, već i da dokumentuju bogatu biološku raznolikost svoje teritorije i mudrost starijih članova plemena za buduće generacije. Tokom četiri godine, Vaorani su koristili visokotehnološku GPS tehnologiju, zamke za kamere i bespilotne letelice kako bi mapirali 180.000 hektara svoje teritorije. Mape sadrže skoro 10.000 GPS tačaka.

Osvando Nenkvimo, rodom iz jedne od zajednica u Bloku 22, posvetio se u potpunosti projektu. Putuje i posećuje 52 Vaorani zajednica, podučavajući ih GPS tehnikom i olakšavajući im proces mapiranja.

Kao i većina stanovništva, Osvando je odlučan o tome da priča o zemlji Vaorani bude ispričana od strane njenih ljudi. Kako se opasnost od krčenja šuma i potencijalnog raseljavanja nastavlja, Osvando i Vaorani ljudi planiraju da nastave mapiranje jer je to važan alat za borbu protiv izvlačenja prirodnih resursa na njihovoj teritoriji.

U novembru, ekvadorska vlada je zaustavila svoje sadašnje planove u Bloku 22, ali borba je daleko od kraja. U 2019. godini pleme Vaorani planira da podnese tužbu protiv vlade Ekvadora, za koju se nadaju da će im pomoći da se garantuje zaštita njihove zemlje.

Kurir.rs/ Al Jazeera

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track