MISIJA USPEŠNO OBAVLJENA! Pobednički povratak ruske fregate Admiral Esen u Sevastopolj (VIDEO)
Foto: AP

NA PUTU

MISIJA USPEŠNO OBAVLJENA! Pobednički povratak ruske fregate Admiral Esen u Sevastopolj (VIDEO)

Planeta -

MOSKVA - Fregata Crnomorske flote "Admiral Esen" uspešno je završila misije u okviru ruske stalne Mediteranske radne grupe i zaplovila ka svojoj bazi u Sevastopolju, saopštila je danas pres služba te flote.

"Ratni brod je počeo da prolazi kroz moreuze Dardaneli i Bosfor u Crnom moru, uputivši se ka stalnoj pomorskoj bazi Crnomorske flote - gradu Sevastopolj", navodi se u saopštenju.

"Admiral Esen" je vršio misije u okviru ruske stalne Mediteranske radne grupe od avgusta 2018. godine. Tokom ove godine proveo je oko 300 dana na moru.

Pres služba Crnomorske flote juče je objavila da su bataljoni protivbrodskih raketnih sistema "Bal" te flote izveli vežbe na Krimskom poluostrvu.

foto: Reuters

"Bataljoni protivbrodskih raketnih sistema "Bal" Crnomorske flote okončali su planirane vežbe na Krimu. Artiljerijske posade izvele su mere za promenu komandne naredbe i lokacije u područjima pozicioniranja na Krimskom poluostrvu nakon okončanja vežbi čiji je cilj bio otkrivanje površinskih meta", piše u saopštenju ruske Crnomorske flote.

Navodi se da su vežbe imale za cilj "vežbanje mera otkrivanja površinskih meta, ciljanja meta i obezbeđivanje sistema za izvođenje raketnih udara u raznim uslovima". U vežbama je učestvovalo "30 komada vojne i specijalne opreme i oko 100 pripadnika trupa".

Tass navodi da je obalski raketni odbrambeni kompleks "Bal" uz protivbrodsku raketu "Kh-35" osmišljen za kontrolu teritorijalnih voda i moreuza, odbranu pomorskih baza i drugih obalskih struktura, kao i odbranu obale u zonama koje su ranjive na amfibijske napade. Navodi se da ovaj sistem može da pogodi mete udaljene 120 kilometara uz pomoć "Kh-35" rakete i 260 kilometara pomoću " Kh-35U" rakete.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track