KINA TRAŽI OBJAŠNJENJE OD AMERIKE: Zašto kupujete toliko špijunske opreme za ambasade! VIKILIKS OTKRIO 16.000 ZAHTEVA ZA NABAVKU UREĐAJA ZA PRAĆENJE! (VIDEO)
Foto: printscreen

peking isprozivao SAD

KINA TRAŽI OBJAŠNJENJE OD AMERIKE: Zašto kupujete toliko špijunske opreme za ambasade! VIKILIKS OTKRIO 16.000 ZAHTEVA ZA NABAVKU UREĐAJA ZA PRAĆENJE! (VIDEO)

Planeta -

Službeni Peking zahteva od Amerike da objasni međunarodnoj zajednici zahteve njihovih ambasada za nabavku špijunske opreme i uređeja.

Na konferenciji za novinare održanoj u Pekingu portparolka kineskog ministarstva inostranih poslova iznela je podatake koje je objavio portal Vikiliks, o više od 16.000 zahteva za nabavku američkih ambasada u različitim delovima sveta, uključujući i špijunsku opremu i uređaje.

Vikiliks otkriva da je u avgustu prošle godine samo američka amabasada u El Salvadoru zatražila kupovinu 94 kamere skrivene u svakodnevnim predmetima kao što su kravate, kape, satovi, USB stikovi, upaljači i olovke...

Diplomatska misija u Kolumbiji je podnela isti zahtev, navodi Vikiliks.

Peking poziva Vašington da međunarodnoj zajednici objasni zašto ambasade kupuju toliko špijunskih uređaja, za koje svrhe i protiv koga ih koriste.

“Samo pre nekoliko dana su Sjedinjene Američke Države optužile Kinu da godinama ugrožava američku bezbednost (…) Dokumenti koje je objavio Vikiliks služe kao dokaz da su SAD ponovno napravile dramu kako bi okrivile nekoga drugog”, rekla je kineska zvaničnica.

“Vašington je stvorio opsežnu mrežu špijunaže naszora na globalnom nivou, uključujući i svoje saveznike 2013. godine, pa sada objašnjava ostatku sveta šta se dogodilo pre pet godina”, rekla je portaprolka kineskog ministartva inostranih poslova.

Govoreći na temu kibernetičke bezbednosti, ona je savetovala saveznicima Bele kuće da “nikada ne zaborave bol, čak ni kada rana zaceli”, podsećajući ih na skandal praćenja i nadzora u okviru programa PRISM visokih zvaničnika i čelnika zemalja koje glase za najbliže američke saveznike.

Vašington i Peking su trenutno u trgovinskom ratu koji je započela administracija predsednika Donalda Trampa pod raznim izgovorima, kao što je krađa tehnologije i intelektualnog vlasništva američkih kompanija od strane kineskih tehnoloških kompanija.

Bela kuća je 11. decembra saopštila da priprema odmazdu protiv Kine zbog trajnih napora Pekinga u krađi američkih poslovnih tajni. Kina, međutim, odbacuje ove optužbe i traži da Vašington iznese bilo kakav dokaz kojim bi potkrepili svoje tvrdnje.

Kurir.rs/sputniknews.com/logično.com

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track