NEMCI UVODE MUSLIMANIMA VERSKI POREZ: Žele da zadaju udarac finansiranju iz inostranstva
Foto: Reuters

protestanti i katolici već plaćaju

NEMCI UVODE MUSLIMANIMA VERSKI POREZ: Žele da zadaju udarac finansiranju iz inostranstva

Planeta -

Političari vladajuće demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije žele da u Nemačkoj uvedu verski porez za muslimane, čime bi se omogućilo nezavisnije finansiranje rada džamija u koje se trenutno finansiraju novcem iz inostranstva.

"Cilj nam mora biti oslobađanje islama u Nemačkoj od uticaja iz inostranstva i jača orijentacija na izvore u Nemačkoj", rekao je potpredsednik poslaničkog kluba demohrišćanske Unije CDU/CSU Torsten Fraj.

On je zaključio da bi uvođenje poreza za muslimanske vernike, po uzoru na crkveni porez koji plaćaju vernici protestantskih i katoličkih crkava u Nemačkoj, bio "prvi korak u pravom smeru".

I manji partner u vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD), zalaže se za odvajanje islamskog verskog života u Nemačkoj od uticaja iz inostranstva.

foto: EPA/LUKAS SCHULZE

"Ideja da se muslimanske verske organizacije u Nemačkoj odvoje od finansija iz inostranstva je vredna rasprave", rekao je stručnjak SPD-a za untrašnje-politička pitanja Burhard Liška.

On veruje da bi se time smanjila mogućnost radikalizacije vernika.

Podrška ideji odvajanja od uticaja na nemačke džamije preko finansija dolazi i od nekih liberalnih verskih zajednica poput nedavno osnovane Ibn-Ružd džamije u Berlinu koja se, između ostalog, zalaže i za ravnopravniji tretman polova.

Džamije u Nemačkoj koje okupljaju turske vernike, koji sa preko dva miliona članova čine najveću nacionalnu islamsku zajednicu u Nemačkoj, stoje pod kontrolom turskog udruženja Ditib koje je direktno podređeno turskoj vladi.

U prošlosti je bilo žestokih kritika na račun Ditiba, između ostalog i zbog toga jer su imami ovih džamija špijunirali navodne protivnike režima predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

S druge strane, postoji čitav niz džamija koje stoje pod direktnim uticajem zalivskih zemalja poput Saudijske Arabije i u kojima se neguju izuzetno konzervativne forme islama.

U takvim džamijama su bili aktivni i kasniji napadači na SAD 11. septembra 2001. a i napadač na berlinski božićni sajam 2015. je pripadao krugu jedne radikalne džamije u Berlinu.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track