Najnovije vesti

OVA ODLUKA RAZBESNELA JE CEO SVET: Posle 30 godina zabrane, Japan ponovo kreće u lov na kitove
Foto: AP

lov u komercijalne svrhe

OVA ODLUKA RAZBESNELA JE CEO SVET: Posle 30 godina zabrane, Japan ponovo kreće u lov na kitove

Planeta

Japan je saopštio danas da napušta Međunarodnu komisiju za kitolov (IWC) i da će nastaviti lov tih morskih sisara u komercijalne svrhe, ali da više neće loviti na Antarktiku, jer su japanski ribolovci na meti kritika zbog ubijanja na stotine kitova godišnje u tim vodama.

Šef sekretarijata vlade Jošihide Suga izjavio je da će lov biti ograničen na japanske teritorijalne vode i na ekskluzivnu ekonomsku zonu od 200 milja duž obala zemlje i da će Japan obustaviti svoje godišnje istraživačke ekspedicije o kitolovu na Antarktiku i severozapadu Pacifika.

 

Japan će nastaviti komercijalni kitolov u julu 2019. godine nakon 30-godišnje obustave "u skladu sa japanskom osnovnom politikom promovisanja održivog korišćenja resursa vodenih živih bića na bazi naučnih dokaza", rekao je on.

"Nažalost, došli smo do zaključka da u IWC-u nije moguća koegzistencija država sa različitim stavovima", naveo je Suga.

 

Dodao je da u IWC-u dominiraju aktivisti za zaštitu biodiverziteta, te da je Japan bio nezadovoljan njihovim poltikom upravljanja populacijom kitova, pri čemu se, kako je rekao, IWC sporazumom obavezao kako na očuvanje kitova, tako i na razvoj industrije kitolova.

 

IWC je uveo komercijalni moratorijum na kitolov 1980-ih zbog smanjena populacije te životinjske vrste. Japan je tada prešao na aktivnost koju je nazvao istraživanjem lova na kitove, i saopštio da se brojno stanje tih sisara dovoljno oporavilo za nastavak komercijalnog lova.

Taj program je kritikovan kao pokriće za komercijalni lov, budući da se na

domaćem tržištu prodaje meso kitova.

 

"Današnja izjava nije u skladu sa politikom međunarodne zajednice, a kamoli sa zaštitom koja je potrebna za očuvanje budućnosti naših okeana i ovih veličanstvenih bića. Japanska vlada mora neodložno da radi na očuvanju morskih ekosistema, umesto da nastavi komercijalni kitolov", izjavio je Sem Anslej, izvršni direktor Grinpisa u Japanu.

 

Suga je rekao takođe da će Japan obavestiti IWC o svojoj odluci do 31. decembra i da zemlja ostaje posvećena međunarodnoj saradnji u pogledu pravilnog upravljanja resursima morskih živih bića čak i nakon povlačenja iz IWC-a.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...