VOZITE SE KAO PUTIN! Predsednikova limuzina uskoro u prodaji, a zapanjiće vac cena ovog TENKA NA TOČKOVIMA!  (VIDEO)
Foto: Reuters

Keš

VOZITE SE KAO PUTIN! Predsednikova limuzina uskoro u prodaji, a zapanjiće vac cena ovog TENKA NA TOČKOVIMA! (VIDEO)

Planeta -

MOSKVA - Ako želite da uživate u vožnji luksuznom limuzinom po ugledu na Vladimira Putina, predsednika Rusije, to zadovoljstvo moraćete da platite od 160.000 američkih dolara pa naviše.

Naime, naredne godine u ruskoj republici Tatarstan počinje komercijalna proizvodnja vozila „aurus senat“, a konačna cena zavisi od paketa izabrane opreme.

foto: EPA

Očekuje se da prvi primerci luksuzne limuzine na prodaju običnim smrtnicima budu ponuđeni početkom 2020. Putinova limuzina „aurus“ rođena je iz projekta „Kotež“, čiji je cilj podsticanje domaće automobilske industrije i investiranje novca ruskih poreskih obveznika u razvoj predsedničkog automobila domaće proizvodnje.

- Vozila će se proizvoditi u specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga. Proizvođač će obezbediti kapacitete za proizvodnju oko 5.000 primeraka godišnje. Projekat „Kotež“ će u narednih pet godina koštati 190 miliona dolara - rekao je Denis Manturov, ministar trgovine Ruske Federacije.

Limuzinu „aurus senat“ trenutno proizvodi Centralni naučni institut za automobilizam i motore (NAMI), i to u ograničenoj seriji od 250 komada, uglavnom modifikovanih verzija za državne zvaničnike.

Ovo vozilo će se proizvoditi u dve verzije - limuzina i „senat“, a u planu je i ofroud verzija, koja je nazvana „aurus komandant“, čija bi komercijalna prodaja trebalo da počne 2021. Svetska premijera nove Putinove limuzine bila je 7. maja ove godine, kada je predsednik Rusije polagao zakletvu nakon ubedljive pobede na izborima.

foto: Reuters

Drvo, koža, metal

TENK NA TOČKOVIMA

Limuzina je u potpunosti oklopljena i može da izdrži napad ručnim raketnim bacačem. Kabina i unutrašnjost su urađeni u kombinaciji drveta, kože i brušenog metala, što doprinosi luksuzu. Od modernih sistema bezbednosti vozilo ima adaptivni tempomat, upozorenje na mrtav ugao, automatsku kočnicu u slučaju opasnosti, sistem za prepoznavanje znakova i pešaka.

TEHNIČKI PODACI

  • Ime: „aurus senat“
  • Tip: limuzina sa četvoro vrata
  • Raspored: četiri točka, motor napred
  • Motor: turbobenzinac, zapremine 4,4 litra V8
  • Prenos: devet brzina, automatic
  • Dužina: 662 milimetra
  • Širina: 202 milimetra
  • Visina: 169,5 milimetara
  • Težina: 2.700 kg (prazan), 6.200 kg (oklopljen)

Kurir.rs/AP

Foto:Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track