OTKRIVENO! EVO KO SU PRIPADNICI ALBANSKE TAJNE SLUŽBE: Šiš je nasledila ozloglašenu STALJINISTIČKU AGENCIJU! Promenili su ime 1999!
Foto: Profimedia

DOSPELI U CENTAR PAŽNJE ZBOG SKANDALA!

OTKRIVENO! EVO KO SU PRIPADNICI ALBANSKE TAJNE SLUŽBE: Šiš je nasledila ozloglašenu STALJINISTIČKU AGENCIJU! Promenili su ime 1999!

Planeta -

Albanska obaveštajna agencija, poznata pod skraćenicom ŠIŠ, dospela je u centar pažnje nakon što su početkom meseca na internetu objavljeni osetljivi podaci o njenim operativcima na visokim funkcijama.

Time se saznalo kako oni operišu, gde se kreću, kolika su im primanja, ali i koje su im navike.

Nesmotren potez albanskih službi ugrozio je i bezbednost NATO, čiji je ona država članica.

Dokumenti su otkrili naznake o tome kako rade tajne agencije.

Ko je ŠIŠ?

Državna obaveštajna služba poznata po akronimu "SHISH", je primarna obaveštajna agencija Albanije.

ŠIŠ je nasledik Sigurimija, zloglasne tamošnje špijunske službe iz doba komunizma, koja se infiltrirala u sve aspekte ličnog života Albanaca tokom staljinističke diktature od četiri i po decenije.

Nacionalnu obaveštajnu službu je osnovao albanski parlament 1991. godine. Agencija je korišćena za upravljanje unutrašnjim neslaganjem i da zaštiti interes pojedinih članova režima, a do 1999. godine poznata je bila po skraćenici ŠIK. U novembru 1999. ŠIK je preimenovan u ŠIŠ.

Njihova zaduženja podrazumevaju sticanje obaveštajnih i kontraobaveštajnih podataka o pitanjima od značaja za nacionalnu bezbednost.

Agencija je odgovorna za sveobuhvatno prikupljanje, obradu i analizu obaveštajnih podataka.

ŠIŠ osoblje je dobro obučeno i ima pet ogranaka: tehničke operacije, spoljna obaveštajna služba, borba protiv špijunaže, organizovanog kriminala i terorizma.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track