Najnovije vesti

RUSKO ORUŽJE SUDNJEG DANA: Moskva testira POSEJDON, a evo zašto nijedan špijun ne može da priđe! Ova podmornica biće NEUHVATLJIVA! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

PODMORNICA BEZ POSADE

RUSKO ORUŽJE SUDNJEG DANA: Moskva testira POSEJDON, a evo zašto nijedan špijun ne može da priđe! Ova podmornica biće NEUHVATLJIVA! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Ruska mornarica je počela ispitivanja najopasnijeg morskog oružja, atomske podmornice bez posade "Posejdon" čija je snaga bojevog dela dva megatona, pa su je zapadni listovi već nazvali "oružjem sudnjeg dana". U Ministarstvu odbrane RF tvrde da se testiranje obavlja u moru gde je bezbedna zaštita od bilo koje strane obaveštajne službe.

Nosilac nove podmornice bez posade, jedna od ruskih atomskih podmornica "Posjedon", trebalo bi da bude predata ruskoj mornarici do 2027. godine. O projektu "Status 6", koji je kasnije nazvan "Posejdon" po mitskom grčkom bogu mora, prvi put se saznalo u novembru 2015. godine, a da postoji takvo opasno oružje javno je potvrdio predsednik Vladimir Putin 1. marta 2018. godine, tokom obraćanja Federalnom saboru, odnosno političkoj, naučnoj, vojnoj i crkvenoj eliti Rusije. Tada je Putin kazao da je napravljena bespilotna podmornica koja je sposobna da plovi na velikoj dubini i na međukontinentalnim rastojanjima brzinom koja je znatno veća od onih koje razvijaju druge podmornice i torpeda.

Glavni zadatak nove podmornice je da dostavi atomsko oružje do protivničke obale i tamo uništi infrastrukturu gradova ili vojne baze. Osim toga, "Posejdon" može da uništi udarne grupe nosača aviona. Jedan zapadni časopis je ocenio da je "Posejdon" najveći torpedo koji je ikada napravljen.

foto: Printscreen/ Youtube

"Posejdon" je dugačak 19 metara i širok dva metra i sposoban je da prođe bilo koji okean. Njegova brzina je 70 čvorova, što je ekvivalnet brzini na kopnu od 128 kilometara na čas. Može da se kreće na dubini do kilometar, što ne može ni jedna druga podmornica. "Posejdon" će biti brži od bilo koje američke atomske podmornice, kao i protivbrodskih torpeda. Ruski vojni eksperti tvrde da je atomski reaktor već ugrađen u "Posejdon", ali se zasada ne sprovode eksperimenti njegovog kretanja, već testiranje u "okviru konstruktorskih ispitivanja".

Vojni analitičar Konstantin Sivkov kaže za "Posejdon", koji se vodi i kao "Status 6", da njegova atomska bomba može da isprovocira zemljotres i aktiviranje vulkana kao što je Jelouston u SAD. Ideju za takav tip oružja dao je čuveni ruski fizičar Andrej Saharov u vreme dok se bavio pravljenjem sovjetskih atomskih bombi, da bi kasnije postao jedan od najuglednijih mirotvoraca, jer je shvatio da svetu preti kataklizma.

foto: Printscreen/ Youtube

Član ekspertskog saveta kolegijuma vojno-industrijske komisije Viktor Murahovski objašnjava da su u vreme Hladnog rata na Zapadu pokušali da naprave sistem senzora koji bi registrovali izlazak ruskih podmornica u Atlantski okean. Murahovski tvrdi da je to fantastika, jer je u praksi to neizvodljivo.

Putin: Rakete kao meteoriti

Novi ruski hipersonični raketni sistem "avangard", koji može da nosi nuklearne i konvencionalne bojeve glave, uspešno je u sredu testiran, a testiranju je prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin, saopštio je Kremlj. Putin je testiranje, koje je bilo na Dalekom istoku Rusije, posmatrao iz kontrolne sobe zgrade Ministarstva odbrane u Moskvi. Ruski predsednik je u martu najavio nova oružja, uključujući i "avangard", te poručio da ona mogu da pogode bilo koju tačku na svetu, kao i da izbegnu američki raketni štit.

foto: Printscreen/ Youtube

Novo oružje je lansirano iz raketne baze "Dombarovski" na jugu planine Ural. Kremlj je naveo da je uspešno pogođena meta na Kamčatki, 6.000 kilometara daleko. Ruski predsednik je rekao da "avangard" ima interkontinentalni domet i da rakete mogu leteti u atmosferi brzinom 20 puta većom od brzine zvuka. Te rakete "idu ka meti kao meteorit", istakao je on.ž

Kurir.rs/ Novosti.rs/ Branko Vlahović

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...