ČAVUŠOGLU OBJASNIO: Amerika se povlači iz Sirije zahvaljujući Turskoj
Foto: AP

BLISKI ISTOK

ČAVUŠOGLU OBJASNIO: Amerika se povlači iz Sirije zahvaljujući Turskoj

Planeta -

Sjedinjene Američke Države donele su odluku o povlačenju svoje vojske iz Sirije zahvaljujući Turskoj, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije da je Ankara spremna da počne operaciju u sirijskom Mandbidžu protiv snaga samoodbrane sirijskih Kurda ukoliko ih SAD ne povuku odatle.

Kasnije je Erdogan izjavio da je odlučio da odloži početak vojne operacije u Siriji posle telefonskog razgovora s predsednikom SAD Donaldom Trampom 14. decembra, nakon koje je Tramp odlučio da povuče američku vojsku iz Sirije.

foto: Reuters

"Najvažniji faktor u odluci SAD da povuče vojsku iz Sirije je Turska. Oni povlače svoje vojnike zahvaljujući odlukama koje smo mi doneli", rekao je Čavušoglu.

Tramp je prošle nedelje saopštio da je teroristička organizacija Islamska država u Siriji pobeđena, dodavši da je to bio jedini razlog za boravak američkih vojnika u toj zemlji. Kasnije je portparolka Bele kuće Sara Sanders saopštila da se SAD počele da povlače vojsku iz Sirije, ali da pobeda nad Islamskom državom ne označava prekid postojanja koalicije.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track