MEGACUNAMI PRETI EVROPI I SAD: Ako se aktivira mali vulkan, pola obale velike Britanije i Francuske će NESTATI (VIDEO)
Foto: Screenshot

katastrofa

MEGACUNAMI PRETI EVROPI I SAD: Ako se aktivira mali vulkan, pola obale velike Britanije i Francuske će NESTATI (VIDEO)

Planeta -

Jedan od najistaknutijih vulkanologa na svetu upozorio je da ako proradi veoma aktivan vulkan na Kanarskim ostrvima, obale Evrope, Velike Britanije i SAD mogu biti uništene ogromnim cunamijem.

Profesor Stiven Sparks, sa Univerziteta u Bristolu, otkrio je Kumbre Vieha, veoma aktivni vulkan na ostrvu La Palma, u blizini popularne destinacije za odmor na Tenerifima. "Kada se vulkan nalazi a ostrvu, veoma je nestabilan. I u nekim slučajevima, može prouzrokovati velika klizišta kada deo ostrva se odroni u more.

To može biti uzrok velikog cunamija. "Teško je znati koliko bi bili opasni ovi cunamiji bi bili oko Atlantskog okeana - na istočnoj obali SAD-a ili Evrope". Zašto je to teško: ako se okupate i napravite talas tako što ćete rukom gurati vodu sa jednog kraja na drugi, ako je brzo gurate dobićete veći talas nego ako je polako gurate.

"Problem je u tome što mi ne znamo dovoljno o ​​tome koliko brzo se može desiti orron", kaže Sparks. Ako se relativno sporo sruše, nećete dobiti veliki talas. Ali ako se to desi ekspresno, onda možda dobijete zaista veliki talas.

Kumbre Vieha znači stari uspon na španskom. Dvaput je zabeležena njegova erupcija - 1949. i 1971. - i tokom proteklih 12 meseci na ostrvu je bilo više od hiljadu zabeleženih potresa, od čega 928 u samo jednoj sedmici u februaru ove godine.

Velika erupcija može značiti da ostrvo postoji prestaje da postoji - zajedno sa obalama južne Engleske.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: Screesnhot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track