KRALJICA ELIZABETA RAZBESNELA BRITANCE: Snimila Božićnu poruku, ali su se svi obrušili na nju zbog detalja u POZADINI (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

optužili je za licemerje

KRALJICA ELIZABETA RAZBESNELA BRITANCE: Snimila Božićnu poruku, ali su se svi obrušili na nju zbog detalja u POZADINI (VIDEO)

Planeta -

Kraljica Elizabeta uputila je Britancima Božićnu čestitku, ali je izazvala i dosta negativnih reakcija zbog pozlaćenog klavira u pozadini.

Poruka je snimljena u Beloj sobi za primanje gostiju, u bogato dekorisanoj Bakingemskoj palati. Iza nje se u kadru može videti zlatni klavir, koji je u palati još od 1856. kad ga je kraljica Viktoria dobila na poklon.

Osim toga, kraljica je nosila broš od zlata, rubina i dijamanata koji je dobila na poklon od svog supruga 1966.

Klavir je izradila francuska kompanija "Erard", poznata po tome što je njene klavire koristio i slavni Frederik Šopen. Klavir ipak nije sav u zlatu, kako neki tvrde - izrađen je od borovine i mahagonija, postavljen na bronzu i mesing i pozlaćen, s dekoracijom od zlatnih listića. Njegova vrednost nije poznata, budući da se radi o unikatu, ali "Erard" klaviri iz tog doba danas dostižu cene od oko 175.000 dolara.

Mnogi Britanci na društvenim mrežama nisu krili svoje nezadovoljstvo ovim prikazom kraljevske raskoši, optužujući kraljicu za licemerje, s obzirom na to da je u obraćanju govorila i o društvenim problemima.

"Sviđa mi se deo gde je ona sedi na zlatnoj stolici u zlatnoj sobi sa zlatnom rešetkom za žar i zlatnim satom ispred zlatnog ogledala kraj zlatnog klavira, pišući svojim zlatnim nalivperom, govoreći o siromaštvu", napisao je jedan tviteraš.

Kraljica, doduše, nije govorila o siromaštvu u svom obraćanju, ali spominjala je "dobru volju", opasnost "tribalizma" i potrebu da "poštujemo druga ljudska bića".

Kurir.rs/Index.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track