RUSI AMERIMA NAPLATILI HLADNI RAT: Španski mediji o povlačenju SAD iz Sirije (VIDEO)
Foto: AP / Hussein Malla, AP

treća putinova pobeda

RUSI AMERIMA NAPLATILI HLADNI RAT: Španski mediji o povlačenju SAD iz Sirije (VIDEO)

Planeta -

Povlačenje američkih trupa iz Sirije predstavlja treću pobedu Rusije nakon Hladnog rata, a taj uspeh je omogućio ruskom predsedniku Vladimir Putinu da uspostavi svoju hegemoniju na Bliskom istoku i da uzvrati Amerikancima za Hladni rat, piše španski list Pais.

Kako objašnjava list, prvu pobedu koju je odneo ruski predsednik Vladimir Putin predstavljaju dešavanja u Ukrajini marta 2014. godine, kada je "anektirao Krim i prekršio međunarodne sporazume i dogovore između Kijeva i Moskve".

Drugi uspeh predstavlja poraz Hilari Klinton na predsedničkim izborima u SAD 2016. godine. List napominje da je sadašnji američki predsednik Donald Tramp, sudeći prema njegovim postupcima, "pravi ruski agent, koji ispunjava sve želje Vladimira Putina“.

Što se tiče treće pobede Vladimira Putina, ona je samo rezultat prethodnih uspeha. Povlačenje američke vojske iz Sirije dovelo je do uspostavljanja hegemonije Rusije, kao i njenih saveznika Irana i Turske, na tom prostoru.

Osim toga, nakon te odluke američkog predsednika Donalda Trampa, ministar odbrane SAD Džejms Metis podneo je ostavku i napustio Belu kuću. Kako navodi španski list, to otvara nove mogućnosti za Rusiju.

Rusija je već zauzela mesto sudije u regionu i uspostavila sopstveni poredak na Bliskom istoku. Iran je dobio izlaz na Sredozemno more, a to sigurno ne ide u prilog američkim saveznicima - Saudijskoj Arabiji i Izraelu, zaključuje list.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track