ONI ŠTITE SVE SVOJE STANOVNIKE: Galapagos zabranio vatromet jer stradaju deca i osetljive jedinstvene životinje! (FOTO)
Foto: Profimedia

za očuvanje ekvadora i sveta

ONI ŠTITE SVE SVOJE STANOVNIKE: Galapagos zabranio vatromet jer stradaju deca i osetljive jedinstvene životinje! (FOTO)

Planeta -

Lokalne vlasti ostrva Galapagos zabranile su prodaju i upotrebu vatrometa na arhipelagu da bi zaštitili svoju jedinstvenu faunu, a pod zabranu ne potpadaju jedino vatrometi koji proizvode samo svetlosne efekte, ali - bez zvuka.

Prirodnjaci su, naime, ukazali da brojne životinjske vrste na ostrvu pate posle "pirotehničkih događaja", od, između ostalog, povišene srčane frekvencije, drhtanja i anksioznosti.

"Ovo je poklon za očuvanje Ekvadora i sveta", napisala je predsednica lokalnog veća Lorena Tapia na svom tviteru povodom zabrane.

foto: Beta / Xinhua / Xu Rui

Kako je naglasila, ekosistemi su veoma osetljivi na galapagoskim ostrvima, posebno jedinstvena fauna, preneo je BBC.

foto: Beta / Xinhua / Xu Rui

Na ostrvima Galapagosa žive brojne autohtone vrste, uključujući iguane i kornjače, koje su odigrale ključnu ulogu u razvoju teorije evolucije Čarlsa Darvina.

foto: Beta / Xinhua / Xu Rui

Najvažnije životinjske vrste na Galapagosu su morska iguana, džinovska kornjača, modronoga sula, albatros, morski lavovi, iguana, zelena kornjača, morski krastavac, kormoran koji ne leti, kao i jedina živa vrsta tropskih pingvina...

foto: Beta / Xinhua / Xu Rui

Vlasti su, takođe, navele da vatromet svake godine dovede do brojnih povreda, posebno među decom.

foto: Beta / Xinhua / Xu Rui

Zbog svega toga, 2017. godine započeta je kampanja protiv vatrometa. Mera zabrane vatrometa, koja odmah stupa na snagu, zabranjuje prevoz vatrometa na ostrva, kao i njihovu prodaju i upotrebu.

Od ekvadorske vlade traži se da učini više na zaštiti svojih osetljivih ekosistema. Plastika za jednokratnu upotrebu je, takođe, zabranjena na ostrvima, koja imaju 25.000 stanovnika.

Ha hiljade ljudi, privučeno biološkom raznovrsnošću i netaknutom prirodom, poseti Galapagos svake godine.

Galapagos, grupa od 14 većih vulkanskih ostrva i brojnih manjih ostrva i stena u Tihom okeanu, nalazi se na oko 1.000 kilometara od obale Ekvadora.

Ovaj arhipelag čini jednu pokrajinu u Ekvadoru poznatu kao pokrajina Galapagos.

Ukupna površina ostrva iznosi 8.010 kilometara. Ostrva su brdovita, uzdižu se do visine od 1.707 metara i na njima se nalazi nekoliko aktivnih vulkana.

Kurir.rs / Tanjug

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track