OVO JE DOKAZ DA JE ASAD POBEDNIK RATA U SIRIJI: Zapad Kurdima okrenuo leđa, mogu da se oslone samo na Damask
Foto: EPA

razvoj događaja na bliskom istoku

OVO JE DOKAZ DA JE ASAD POBEDNIK RATA U SIRIJI: Zapad Kurdima okrenuo leđa, mogu da se oslone samo na Damask

Planeta -

Posle odluke Donalda Trampa o povlačenju američkih trupa iz Sirije koji je tim potezom izneverio sirijske Kurde i ostavio ih na nemilost Erdoganu, i to baš u trenutku kada Turska gomila trupe na granici i priprema ofanzivu, sirijskim Kurdima nije preostalo ništa osim da pozovu sirijske snage da ih zaštite od turske invazije.

Sirijska vojska, predvođena elitnim jedinicama republikanske garde i jedinica Tigrova, ušla je u petak u grad Manbidž na severu zemlje, na zapadnoj obali Eufrata, i time preduhitrila ranije najavljivani turski vojni ulazak u taj grad.

Manbidž su Kurdi oslobodili 2015. godine od Islamske države.

foto: EPA

Kurdske snage dogovorile su se vladom u Damasku da će sirijska vojska izaći na državnu granicu, snage YPG-a i lokalna samouprava i dalje bi postojali, a njihov status bi se rešavao u budućnosti. YPG je istakao je da oni pripadaju Siriji kao teritorija, stoga YPG poziva oružane snage sirijske države pod zapovedništvom Bašara al Asada da obave svoju dužnost i zaštite granicu od turske pretnje.

foto: EPA

Paradoksalno je da će jedini zaštitnik Kurda danas biti sirijska vojska na čelu s Asadom koji je za politiku na Zapadu najveći zločinac u Siriji, a Zapad, koji je Kurdima obećao sve, od nezavisnosti do autonomne pokrajine, gurajući ih u prve redove borbe protiv terorističke organizacije Islamske države što je Kurde stajalo nekoliko hiljada života, okrenuo im je leđa preko noći, prenosi Večernji.hr.

foto: EPA

Kurdi koji su najzaslužniji za poraz ISIL-a i slom Islamske države postali su najveće žrtve rata uvezenog u Siriju. Ovo je još jedan dokaz da je Asad pobednik rata, smatra politički komentator Hasan Hajdar Dijab.

Uz to, ponovo se otvara abasada Ujedinjenih Arapskih Emirata u Damasku, zemlje koja je uz Saudijsku Arabiju i Katar najviše dala za naoružanje i finansiranje džihadističkih grupa u Siriji.

Poput UAE, i ostale zemlje Zaliva najavile su ponovno otvaranje svojih predstavništva u Damasku. Ono što je licemerno, kakao smatra Dijab, jeste da te zemlje sada kažu da će otvoriti svoja predstavništva u “bratskoj zemlji Siriji” da bi smanjile uticaj Irana i Turske. Iste te zemlje do juče su trošile stotine milijardi dolara da bi srušile Asada i razorile Siriju.

Kurir.rs/Vecernji.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track