2018. KATASTROFALNA ZA DRUŠTVENE MREŽE! Krađe podataka, lažne vesti i hakovanje OJADILI MILIONE LJUDI! Džaba silna izvinjavanja!
Foto: Profimedia

SKANDAL DO SKANDALA

2018. KATASTROFALNA ZA DRUŠTVENE MREŽE! Krađe podataka, lažne vesti i hakovanje OJADILI MILIONE LJUDI! Džaba silna izvinjavanja!

Planeta -

SAN FRANCISKO - Zbog krađe podataka, lažnih informacija i uvredljivog rečnika na društvenim mrežama, kao i izveštaja da su strani operativci koristili njihove usluge, mnogi ljudi u SAD sada su skeptični kada je reč o prednostima društvenih medija, smatraju stručnjaci.

Zvaničnici društvenih mreža zbog svega toga su nekoliko puta morali da svedoče pred američkim Kongresom.

"2018. je bila teška godina kako za tehnološke kompanije tako i za korisnike njihovih usluga", izjavio je direktor kompanije za skladištenje podataka Letisvork ink. (LatticeWork Inc.) Pantas Sutarda. Zbog toga su direktori velikih kompanija išli su na svedočenja i dali silna obećanja članovima Kongresa da će rešiti probleme hakovanja svojih sistema, što još nisu u stanju da urade, dodaje on.

Najviše se preispitivao rad Fejsbuka. Taj gigant društvenih mreža kritikovan je posle otkrića da je jedna političko-konsultantska kompanija zloupotrebila podatke miliona korisnika. Zato je direktor Fejsbuka, Mark Zakerberg, u proleće krenuo na "turneju izvinjavanja", kako su kampanju ironično nazvali Amerikanci, u nameri da uveri korisnike da će kompanija ubuduće bolje čuvati njihove podatke.

Ali tu nije bio kraj: saznalo se da su podaci korisnika Fejsbuka kompromitovani zbog hakovanja. Dalje, ta društvena mreža je objavila lažne izveštaje zbog kojih je izbilo nasilje u Mjanmaru i Šri Lanki.

Brojni korisnici Fejsbuka zbog ovoga su napustili tu platformu i prebacili se na druge mreže.

Neki članovi američkog Kongresa obećali su da će 2019. doneti federalni zakon o zaštiti podataka, a tehnološke kompanije kažu da podržavaju tu inicijativu. Međutim, da li će novi propisi povećati poverenje u digitalne usluge - ostaje da se vidi, piše Glas Amerike.

Kurir.rs/Tanjug

Foto:2018.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track