HIT! MIP RUSIJE: Hvala Bi-Bi-Siju! Da nisu snimili ovaj film, Zapad bi nas i dalje sumnjičio za špijunažu!
Foto: Printscreen BBC

ISPALA!

HIT! MIP RUSIJE: Hvala Bi-Bi-Siju! Da nisu snimili ovaj film, Zapad bi nas i dalje sumnjičio za špijunažu!

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zahvalilo je britanskoj radio-difuznoj korporaciji Bi-Bi-Si za film o imanju ruske ambasade u predgrađu Vašingtona, iako je zamerilo što televizija nije pitala za stav Moskve.

Ovo saopštenje se pojavilo u svetlu provera Bi-Bi-Sija od strane Roskomnadzora (ruska agencija za nadzor u oblasti komunikacija), kao i zbog žalbi te korporacije Ministarstvu spoljnih poslova Rusije zbog činjenice da su se podaci njihovih dopisnika u Moskvi pojavili na ruskom internetu nekoliko dana nakon što su u britanskom Tajmsu objavljena imena i fotografije zaposlenih u britanskoj redakciji Sputnjika.

Ministarstvo je objasnilo da je u petak ruska služba Bi-Bi-Sija objavila priču o ruskom posedu u američkoj državi Merilend, u kojoj se nalazi vikendica ruske ambasade koju je sovjetska vlada kupila 1972. godine. SAD su 2017. godine zabranile Rusiji da je koristi, nazivajući ovaj kompleks "špijunskim gnezdom", podsetilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Zahvaljujemo novinarima na njihovom radu. Ovaj film je još jedan dokaz da tamo nije bilo nikakve obaveštajne aktivnosti. Dovoljno je čuti Amerikance koji žive u komšiluku kako pričaju da su komunicirali sa osobljem Ambasade - od ambasadora do tehničkih stručnjaka", navodi se u saopštenju.

foto: Printscreen BBC

Ministarstvo je izrazilo nadu da autori filma neće stradati "zbog činjenice da su novacem britanskih poreskih obveznika podsetili svet na otvorenost, širinu ruske duše i postupke američkih vlasti koji su u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

"Iako ne možemo da ne primetimo: Bi-Bi-Si bi prestao da bude Bi-Bi-Si da je pitao za gledište ruske strane", dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ruske diplomatske vikendice u državama Njujork i Merilend zaplenjene su u januaru 2017.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track