ELIZABET VOREN IDE NA TRAMPA: Američka senatorka objavila da će se kandidovati na izborima 2020!
Foto: AP

OBJAVLJENA KANDIDATURA

ELIZABET VOREN IDE NA TRAMPA: Američka senatorka objavila da će se kandidovati na izborima 2020!

Planeta -

Američka senatorka Elizabet Voren iz redova demokrata objavila je da ulazi u trku za predsedničke izbore 2020. godine

Vorenova je tako postala prvi veliki protivkandidat aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu.

Ona je poznata po tome da često kritikuje ponašanje Donalda Trampa, a formirala je istraživački odbor koji će joj pomoći prilikom kandidature za Belu kuću.

Senatorka iz Masačusetsa, poznata kao liberal u svojoj stranci, objavila video snimak u kojem govori o viziji svog puta ka prilici za sve Amerikance, a ne samo za bogate.

"Svakoj osobi u Americi trebalo bi da bude omogućeno da radi naporno, da igra po istim pravilima, da se pobrine za sebe i za ljude koje voli. Za to se ja borim, zato pokrećem istražni odbor za predsedničku kandidaturu. Trebate mi na mojoj strani", poručila je Vorenova na Tviteru.

Istraživački odbor za kandidaturu je organizacija koja na izborima u SAD pomaže u proceni da li potencijalni kandidat treba da se kandiduje ili ne, tj. da li je kandidatura određenog političara izvodljiva.

Ona je u septembru kazala da će dobro razmotriti opciju knadidovanja kao kandidat demokrata koji će se trkati za predsednika protiv Trampa 2020.

Često je sa Trampom ulazila u sukob tokom njegove predsedničke kampanje 2016, a u američkom Senatu je bila jedna od najglasnijih političarki kada je bila reč o ekonomskim pitanjima.

Bila je profesor prava na Harvardu, podržala je Hilari Klinton 2016. godine i Trampa kritikovala kao "nesigurnog kopača novca" koji se vodi pohlepom i mržnjom.

Već dugo se očekivalo da će Vorenova ući u trku za Belu kuću, posebno nakon što je objavila DNK test kako bi poduprla svoju tvrdnju o indijanskom poreklu.

Ona se podvrgnula testu nakon što je američki predsednik Donald Tramp u više navrata optužio da laže.

Tramp Vorenovu zapravo već godinama optužuje da laže da ima indijansko poreklo, a nazivao je i "lažnom Pokahontas" na političkim skupovima.

Američki predsednik je čak u julu ove godine na skupu u Montani izjavio da će uplatiti milion dolara dobrotvornoj organizaciji po njenom izboru, ako DNK testom pokaže da ima indijansko nasleđe.

Kurir.rs/ Independent

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja