Najnovije vesti

NEMA IH VIŠE! 2018. GODINA BILA JE POSLEDNJA ZA OVE ŽIVOTINJSKE VRSTE: Mnoge su IZUMRLE i nad tim treba ozbiljno da se zamislimo! (VIDEO)
Foto: AP

ALARMANTNO

NEMA IH VIŠE! 2018. GODINA BILA JE POSLEDNJA ZA OVE ŽIVOTINJSKE VRSTE: Mnoge su IZUMRLE i nad tim treba ozbiljno da se zamislimo! (VIDEO)

Planeta

Na kraju 2018. godine gotovo sa sigurnošću možemo da utvrdimo kako su neke životinje, koje su živele na Zemlji milinima godina, izumrle.

Nema sumnje da je kontinuirana eksploatacija divljih životinja i njihovih staništa dovela do toga da se mnoge vrste bore za opstanak ili su izumrle. A to izumiranje vrsta danas se odvija 100 do 1000 puta brže nego očekivano.

Profesorka biologije sa koledža Sent Meri u Merilendu, Sija Mekeon, izjavila je da ljudi čine malo kako bi rešili ovaj problem. Tokom 2017. godine izumrle su brojne vrste guštera i šišmiši. Ove godine naučnici su potvrdili kako su tri vrste ptica za koje se verovalo da bi mogle da nestanu u potpunosti izumrle.


Biolozi su objavili istraživanje u kojem su potvrdili kako su ove godine izumrle tri vrste ptica, od toga dve vrste ptica pevačica u Brazilu i jedna šumska ptica Po'ouli na Havajima. Ova druga poslednji put je viđena 2004. godine, a pokušaji njenog uzgajanja u zatočeništvu nisu uspeli.


Potpuni nestanak pretio je i poznatom papagaju modroj ari, vrsti koju je proslavio Diznijev crtani film "Rio". Međutim, iako više ne postoji u divljini, nekih pedesetak vrsta sačuvano je zatvoreno.

Postoje i vrste za koje je malo ko čuo, a njihovo izumiranje prolazi u tišini.

Bile vrste popularne ili ne, teško je utvrditi je li neka vrsta uistinu izumrla.

 

"Teško je sa sigurnošću utvrditi da li je neka vrsta zaista izumrla", smatra Trond Larsen, ekolog iz organizacije za zaštitu prirode Konzervejšn internešenel.

“Ako, primera radi, provedemo nedelje ili čak mesece tražeći primerke neke vrste na lokaciji gde su poslednji put viđene, šta znači ako ne nađemo nijednu?”, pita se Larsen, koji se bavi potragama za vrstama kojima preti izumiranje.

Osim onih koje su na žalost već izumrle, ove godine nekoliko vrsti životinja pretilo je izumiranje. Jedna od njih su kitovi vakita, najmanji morski sisavci na svetu koji žive u kalifornijskom zalivu, a otkriveni su tek krajem 50-ih godina prošlog veka. Pretpostavlja se da ih je preostalo manje od 30 jedinki. Potpuno izumiranje usled ilegalnog ribolova zbog kojeg male vakite nenamerno završe u mrežama moglo bi uskoro da presude ovoj vrsti.

 

Mekeonova tvrdi kako će uskoro nestati, a naučnici ne mogu da učine mnogo po tom pitanju. Pokušaji da se takve divlje životinje sačuvaju u kontrolisanim uslovima su ne samo skupi, već mogu imati suprotan efekat i ubrzati njihovo izumiranje.

Na kopnu, pak, izumiranje preti severnom belom nosorogu, podvrsti belog nosoroga. Poslednji mužjak Sudan uginuo je u strogo čuvanom rezervatu u Keniji ove godine. Preostale su samo dve ženke ove podvrste.

 

Naučnici sada pokušavaju da očuvaju vrstu in vitro oplodnjom pomoću jajašca dve preostale ženke i semena mužjaka i surogatskih ženki južnih belih nosoroga.


I dalje nestaju i insekti koji čine osnovu prehrambenog lanca. Na njih posebno utiču klimatske promene.

 

“U poslednjih dvadeset godina primetio sam ubrzano propadanje i lokalno izumiranje insekta u regiji Andi-Amazon. Mnoge vrste sele se na planine gde su temperature niže, no s vremenom neće imati gde da odu”, rekao je Larson.
Nestanak insekata uzrokovan je uništavanjem njihovih staništa.

 

“Uništavanje tropskih šuma šteti tropskim insektima i više nego što mi to znamo”, rekao je Robin Verbl, professor biologije u Misuriju. Ne izumiru insekti samo u tropskim područjima, već i u Evropi.

nosorog Sudan
nosorog Sudanfoto: AP

To je problematično i zbog toga jer biolozi nisu još identifikovali sve vrste.

“Mi još radimo katalogizaciju i opisivanje vrsta”, rekao je Verbl.

 

Ipak, ugrožene vrste ponekad pokazuju i mogućnost opstanka.

Veliki crni kalifornijski kondor – koji je spasen isključivo zahvaljujući drastičnim merama zaštite – pokazuje postepene znakove povratka u divljinu ove godine.

 

Prvi put nakon nekoliko decenija kondor rođen u divljini napustio je svoje gnezdo i odleteo u nebo. Iako mali pomak, za naučnikee i one koji se brinu za zaštitu prirode ovo je veliki uspeh.

 

Jer u prirodi male pobede znače mnogo.

 

Kurir.rs/Index.hr
Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...