Najnovije vesti

DOK DRUGI UŽIVAJU U VATROMETU, ONI LEŽE U MRTVAČKIM SANDUCIMA: Ovo su samo neki od bizarnih novogodišnjih rituala (VIDEO)
Foto: AP

neobični običaji

DOK DRUGI UŽIVAJU U VATROMETU, ONI LEŽE U MRTVAČKIM SANDUCIMA: Ovo su samo neki od bizarnih novogodišnjih rituala (VIDEO)

Planeta

Dok mnogi Tajlanđani obeležavaju Novu godinu vatrometom, stotine vernika odlazi u hram Takien u predgrađu Bangkoka kako bi ležali u mrtvačkim sanducima tokom tradicionalnog ritauala.

Učesnici ove bizarne ceremonije veruju da ona simboliše smrt i ponovno rođenje i da će im to pomoći da se reše loše sreće i rode se ponovo za svež početak u novoj godini.

Tokom obreda oni u rukama drže cveće i tamjan, dok ih sveštenici pokrivaju ružičastim čaršavima i pri tome izgovaraju molitve.

Većina Japanaca odlazi u manastire i svetilišta, a oko 30.000 njih je Novu godinu dočekalo gledajući bokserski meč između Flojda Mejvedera i kikboksera Tenšin Nasukave.

foto: AP

U Kini se Nova godina obeležava uglavnom u centralnim provincijama, a za Kineze je mnogo značajnija Kineska nova godina koja stiže u februaru, kada se praznuje po kineskom kalendaru, a doček se organizuje uglavnom u hramovima, uz zvonjavu i molitve.

U Rusiji se Nova godina dočekuje u 11 vremenskih zona, dok se u Parizu građani francuske prestonice i turisti okupljaju na Jelisejskim poljima.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...