TRAMP SE PREDOMISLIO OKO POVLAČENJA IZ SIRIJE: Ovo je novi rok do koga će vojnici SAD napustiti tu zemlju
Foto: AP / Andrew Harnik

oprezno

TRAMP SE PREDOMISLIO OKO POVLAČENJA IZ SIRIJE: Ovo je novi rok do koga će vojnici SAD napustiti tu zemlju

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp složio se da produži rok povlačenja američkih trupa iz Sirije na četiri meseca, piše Njujork tajms pozivajući se na izvore u administraciji.

List navodi da je prethodnim ukazom planirano da se povlačenje dve hiljade američkih vojnika iz Sirije završi za 30 dana.

Sredinom decembra Tramp je objavio pobedu nad terorističkom grupom Islamska državau Siriji, ističući da je to jedini razlog za boravak američke vojske u toj zemlji. Kasnije je portparolka Bele kuće Sara Sanders izjavila da su Sjedinjene Američke Države počele sa povlačenjem trupa iz Sirije, ali da pobeda nad ID ne znači kraj postojanja koalicije.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od 2014. godine vode operacije protiv ID u Iraku i Siriji, s tim što u Siriji deluju bez dozvole vlasti zemlje koje takve akcije smatraju okupacijom. U zemlji se nalazilo oko 2.000 američkih vojnika koji su, zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama, kontrolisali teritorije na istoku i severoistoku, bogate prirodnim resursima.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja