MERKELOVA DOBILA ŠAMAR IZ SVOJE STRANKE: Politika prijema migranata je pogrešna, dolaze samo zbog socijalne pomoći (VIDEO)
Foto: AP

otvoreno

MERKELOVA DOBILA ŠAMAR IZ SVOJE STRANKE: Politika prijema migranata je pogrešna, dolaze samo zbog socijalne pomoći (VIDEO)

Planeta -

Privredno krilo vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) smatra da većina izbeglica koje su nakon 2015. došle u Nemačku nisu integrisane u dovoljnoj meri, prenose nemački mediji.

"Slogan Angele Merkel iz 2015. 'Uspećemo' se nažalost do danas nije ispunio. Moram upozoriti da ne bismo ponovno pali u fazu naivnosti u kojoj smo se tada nalazili", rekao je u razgovoru za novinsku agenciju dpa glavni sekretar Privrednog veća CDU-a Volfgang Štajger.

On je opovrao nedavni istup predsednika Saveza nemačkih poslodavaca Inga Kramera koji je tvrdio da je većina izbeglica dobro integrisana u njemačko tržište rada, čime je slogan kancelarke Merkel ispunjen.

"Ako želimo reći celu istinu, moramo reći i to da od 2015. imamo milon novih korisnika socijalne pomoći", rekao je Štajger. On tvrdi kako je "sreća" što je istovremeno pao broj domaćih korisnika socijalne pomoći pa se porast zbog useljenika nije u toj meri osećao. "Očigledno naš dobar socijalni sistem privlači izbeglice iz čitavog sveta", rekao je on u razgovoru za dpa.

On se zauzeo za useljavanje, ali po jasnim principima i potrebama nemačkog tržišta rada. "Nama su potrebni pravi stručnjaci a ne nekvalifikovani radnici koji će pri sledećem slabljenju rasta, što nas nažalost uskoro očekuje, izgubiti posao i koje onda moramo trajno finansijski podržavati", istakao je.

Štajger je upozorio i na rastuće nezadovoljstvo i gubitak poverenja građana u državne institucije zbog porasta "specijalne vrste kriminala" povezanog s useljavanjem i nemogućnosti države da iz zemlje izbaci one koji su se ogrešili o zakon.

"Poruka mora da glasi: Nemačka bira ljude koji smeju da se dosele na osnovu kvalifikacija ili iz humanitarnih razloga", poručio je Štajger.

Odluka Angele Merkel iz 2015. da otvori granice za stotine hiljada izbjeglica još je uvek sporna ne samo na desnom delu društva nego i unutar same demohrišanske Unije CDU/CSU, a izbeglička tematika je indirektno uticala i na smenu na vrhu CDU-a i odlazak Merkel sa mesta predsednice stranke pre mesec dana.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track