Najnovije vesti

ONA JE TRAMPOVA NOĆNA MORA: Nensi Pelosi stala na čelo Kongresa, evo šta je poručila predsedniku Amerike! (VIDEO)
Foto: AP

očekivano

ONA JE TRAMPOVA NOĆNA MORA: Nensi Pelosi stala na čelo Kongresa, evo šta je poručila predsedniku Amerike! (VIDEO)

Planeta

Nensi Pelosi izabrana je danas za predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa, u kom su demokrate preuzele kontrolu posle novembarskih izbora. Zasedanje novog, 116. sastava Kongresa, koje je počelo, označilo je i povratak podeljene vlasti u Vašgtonu, prenosi Glas Amerike.

Članovi Kongresa položili su zakletvu dok je deo američke vlade i dalje zatvoren, zbog izostanka dogovora o budžetu. Nakon što su republikanci dve godine kontrolisali Belu kuću i oba doma Kongresa, demokrate od četvrtka kontrolišu Predstavnički dom, dok Republikanska stranka i dalje ima većinu u Senatu.

To je rezultat novembarskih izbora za Kongres na kojima su demokrate ostvarile veliki uspeh osvojivši 235 mesta od 435 u Predstavničkom domu.

Republikanci su dobili dva nova mesta u Senatu i sada imaju većinu od 53:47.

Članica Kongresa iz Kalifornije Nensi Pelosi izabrana je za novu predsedavajuću Predstavničkog doma, što je treći najmoćniji položaj u Vašingtonu.

To je ujedno i njen povratak na poziciju koju je držala od 2007. do 2011. Ona je jedina žena koja je ikad bila na čelnoj poziciji Predstavničkog doma i prva je osoba u više od 60 godina koja se vratila na poziciju nakon što je njena partija izgubila i kasnije ponovo osvojila većinu.

"Nemamo iluzije da će naš posao biti lak. Niti da ćemo se slagati. Ali moramo se obavezati da pođtujemo jedni druge i da poštujemo istinu", rekla je Nensi Pelosi pošto je izabrana za novu predsedavajuću.

Ona je najavila da će demokrate u Predstavničkom domu već tokom dana usvojiti predlog budžeta koijim bi se okončalo zatvaranje vlade, ali je malo verovatno da će te predloge usvojiti i Senat u kojem su republikanci i dalje većina.

Ipak, Pelosi je pozvala na jedinstvo. "Treba da prevaziđemo podele u našoj zemlji. Ovaj dom mora biti mesto gde će se čuti glasovi Amerikanaca. Vlada mora raditi u interesu ljudi, a ne interesu pojedinaca", rekla je ona.

Nova predsedavajuća Predstavničkog doma istakla je da su Amerikanci na kongresnim izborima u novembru 2018. odabrali "sistem kontrole i ravnoteže i zaštitu demokratije" i najavila agendu 116. saziva Kongresa.

"Zajedno ćemo ostvariti američki san za svaku porodicu, napredak za sve zajednice, moramo biti pioniri budućnosti. Moramo raditi na javnom obrazovanju, dobro plaćenim poslovima i sigurnim penzijama. Radićemo na tome da se smanje drastične razlike u platama. Moramo da okončamo nepravdu i budemo šampioni srednje klase jer je srednja klasa osnovica demokratije. Radićemo i na zaustavljanju klimatskih promena", poručila je Pelosi.

Neke demokrate izrazile su želju da se novi lideri pojave u partiji i Pelosi se složila da ne služi više od nove četiri godine kao predsedavajuća, u zamenu za dovoljno podrške.

Novi Kongres će se odmah suočiti sa izazovom rešavanja delimičnog zatvaranja vlade, koje je u toku. Za sada, malo je naznaka da će se demokratski lideru u Domu i republikanski lideri u Senatu složiti o planu trošenja novca koji bi trebalo da ponovo otvori jednu četvrtinu vladinih operacija koje su u ovom trenutku zatvorene.

Pored toga, demokrate u Domu se pripremaju da iskoriste svoj novi status kroz kontrolu komiteta kako bi započele istrage o akcijama administracije Donalda Trampa, uključujući i predsednikove poreze na prihode, njegovu odluku da otpusti sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa i novu istragu o vezama između Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...