NEMAČKA OJAĐENA! NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD U ISTORIJI! Ukrali milione podataka političara, novinara i poznatih, I ANGELA MERKEL HAKOVANA!
Foto: EPA / Omer Messinger

NADRLJALA NEMAČKA VLADA

NEMAČKA OJAĐENA! NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD U ISTORIJI! Ukrali milione podataka političara, novinara i poznatih, I ANGELA MERKEL HAKOVANA!

Planeta -

BERLIN - Nepoznati hakeri ukrali su milione podataka nemačkih političara, novinara i poznatih ličnosti, a među žrtvama je i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ministarka pravosuđa Katarina Barlej rekla je da se radi o "teškom napadu".

"Počinioci žele da uruše poverenje u našu demokratiju i institucije", kazala je ona.

Više hiljada podataka sa delimično ličnim informacijama objavljeno je preko interneta, a za sada je nejasno ko je ukrao te podatke, prenosi nemački dnevnik Bild ističući da je ovo možda najveći hakerski napad u dosadašnjoj istoriji Nemačke. Jasno je jedino da je napad prekinut krajem oktobra, ali niko ne zna kada je započeo.

Hakerskim napadom pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka, izuzev desničarske AfD, čiji podaci za sada nisu objavljeni. Među objavljenim podacima poznatih ličnosti, pre svega političara, od predsednika Frank-Valtera Štajnmajera i kancelarke Merkel, do poslanika Bundestaga, nalaze se brojevi mobilnih telefona, adrese, brojevi ličnih dokumenata, izvodi iz elektronske komunikacije, računi, informacije o kreditnim karticama, a u pojedinim slučajevima i lične poruke iz kruga porodice kao i kreditne karte članova porodice.

Što se kancelarke Merkel tiče objavljeni su jedan broj faksa, jedna mejl adresa i više pisama kancelarki i koje je šefica vlade slala. Koliko su objavljeni podaci škakljivi ostaje da se vidi, posebno imajući u vidu da je pogođena cela nemačka vlada.

Pogođeni su i brojni umetnici i novinari, pre svega javnog servisa ARD i ZDF. Samo u ARD-u je najmanje 33 novinara bilo pogođeno hakerskim napadom.

Savezna služba za zaštitu ustavnosti (BfV) od sinoć pokrenulo je istragu u ovom slučaju, i razmenjuje s tim u vezi informacije sa stranim obaveštajnim službama kako bi se ušlo u trag poreklu hakerskog napada.

Nemački mediji spekulišu da iza napada mogu stajati države kao što su Rusija i Kina, jer navodno Moskva već godinama sprovodi masivne hakerske napade na Nemačku, a ne može se isključiti ni saradnja sa nemačkim desničarskim ekstremističkim grupacijama.

Što se stranaka tiče, najteže pogođena je vladajuća koalicija CDU i CSU - od 405 političara tih stranaka objavljeni su lični podaci. Kod SPD-a hakeri su objavili podatke 294 političara, kod Zelenih 105, Levice najmanje 82, i kod FDP-a 28. Kod Zelenih posebno je bio pogođen šef stranke Robert Habek, pošto su hakeri objavili i značajne izvode digitalne komunikacije sa porodicom, ali se i prepiska bivšeg šefa SPD-a Zigmara Gabrijela mogla naći na mreži.

Prva istraga je pokazala da su hakeri najverovatnije upali u računare preko autluka (Outlook), programa za pisanje mejlova. Kad su ukrali lozinke najmanje 30 političara, došli su do drugih preko mreža i naloga na društvenim mrežama kao što su Tviter i Fejsbuk.

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track