NEMAČKA VLADA PROGLASILA SAJBER ALARM: Hakeri nisu objavili osetljive informacije, ali ovo je NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD NA NEMAČKU!
Foto: AP

ŽESTOK NAPAD

NEMAČKA VLADA PROGLASILA SAJBER ALARM: Hakeri nisu objavili osetljive informacije, ali ovo je NAJVEĆI HAKERSKI NAPAD NA NEMAČKU!

Planeta -

BERLIN - Nemačka vlada proglasila je danas sajber alarm zbog masivnog hakerskog napada na nemačke političare i poznate ličnosti, među kojima su i predsednik Frank-Valter Štajnmajer i nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Kad je reč o kabinetu kancelarke, na osnovu prve provere izgleda da nijedna osetljiva informacija niti podatak nisu objavljeni, uključujući kancelarkine", rekla je portparolka nemačke vlade Martina Fic na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare i dodala da bi među informacijama koje objavljuju hakeri mogao da se pojavi i falsifikovani materijal.

Prethodno je nemačka ministarka pravosuđa Katarina Barlej rekla da se radi o

teškom masovnom hakerskom napadu na Nemačku.

"Počinioci žele da uruše poverenje u našu demokratiju i institucije", kazala je ona.

Među objavljenim podacima poznatih ličnosti, pre svega političara, od predsednika Frank-Valtera Štajnmajera i kancelarke Merkel do poslanika Bundestaga, nalaze se brojevi mobilnih telefona, adrese, brojevi ličnih dokumenata, izvodi iz elektronske komunikacije, računi, informacije o kreditnim karticama, a u pojedinim slučajevima i lične poruke iz kruga porodice kao i kreditne karte članova porodice.

Što se kancelarke Merkel tiče, objavljeni su neki faksovi, jedna mejl adresa i više pisama upućenih kancelarki, kao i neka od pisama koje je ona slala.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuje da se još ne zna kako su hakeri dospeli do podataka, dodajući da se radi o relativno aktuelnim i starijim paketima podataka. Ne isključuje se ni mogućnost da je neko ko je imao pristup podacima iste postavio na mrežu. Za sada je jedino jasno da krađa podataka nije izvršena preko vladine mreže, te da je moguće da je išao preko mreže Bundestaga.

Ministarstvo naglašava da je koordinaciju u istrazi ovog slučaja preuzeo Centar za sajber odbranu

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track