ZAHAROVA: Amerikanac uhapšen zbog špijunaže ima i britansko državljanstvo! Englezi traže konzularni pristup!
Foto: EPA

AMERIČKI ŠPIJUN JE I BRITANSKI

ZAHAROVA: Amerikanac uhapšen zbog špijunaže ima i britansko državljanstvo! Englezi traže konzularni pristup!

Planeta -

LONDON - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Britanija podnela zahtev za konzularni pristup uhapšenom bivšem marincu Polu Velanu.

Ranije danas, ministar spoljnih poslova Britanije Džeremi Hant izjavio je da je Britanija ekstremno zabrinuta zbog hapšenja Velana, koji poseduje i britansko i američko državljanstvo, a optužen je za špijunažu u Rusiji.

"Ekstremno smo zabrinuti zbog Pola Velana, ponudili smo mu konzularnu pomoć. SAD predvode u ovoj situaciji, jer je i američki i britanski državljanin", rekao je Hant.

Velan je optužen u Rusiji za špijunažu i ukoliko bude osuđen preti mu kazna od 20 godina zatvora. Ruska Federalna služba bezbednosti pokrenula je krivičnu istragu protiv Velana nakon što je uhapšen u petak u Moskvi osumnjičen za špijunažu, ali nije otkrila prirodu njegovih navodnih špijunskih aktivnosti.

Američki državni sekretar MajkL Pompeo izjavio je da se SAD nadaju da će uskoro imati pristup Velanu i da će tražiti njegov hitan povratak ukoliko oni utvrde da je neosnovano uhapšen.

Velan je, inače, bivši marinac iz Mičigena, a njegov brat kaže da je on otputovao u Moskvu kako bi tamo prisustvovao venčanju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track