HANT PORUČIO RUSIMA POVODOM HAPŠENJA ZBOG ŠPIJUNAŽE: Ne koristite pojedince kao pijune u šahu! Velan ima britansko i američko državljanstvo!
Foto: AP / Kirsty Wigglesworth

slučaj pola velana

HANT PORUČIO RUSIMA POVODOM HAPŠENJA ZBOG ŠPIJUNAŽE: Ne koristite pojedince kao pijune u šahu! Velan ima britansko i američko državljanstvo!

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Britanije Džeremi Hant upozoio je danas Rusiju da pojedince ne koristi kao pijune u diplomatskoj igri šaha, misleći na uhapšenog Pola Velana, bivšeg Marinca sa američkim i britanskim državlanstvom.

Ranije danas Hant je izjavio da je Britanija ekstremno zabrinuta zbog hapšenja Velana, koji poseduje i britansko i američko državljanstvo, a optužen je za špijunažu u Rusiji.

"Ekstremno smo zabrinuti zbog Pola Velana, ponudili smo mu konzularnu pomoć. SAD predvode u ovoj situaiciji, jer je i američki i britanski državljanin", rekao je Hant, prenosti Rojters.

Upitan da li bi drugi Britanci u Rusiji trebalo da budu zabrinuti Hant je rekao da je to nešto što aktivno razmatraju i da konstantno menjaju savete o putovanjima za sve delove sveta.

foto: AP / Whelan Family

"Ako uočimo potrebu da napravimo izmenu, onda ćemo je napraviti", rekao je Hant.

Velan je optužen u Rusiji za špijunažu i ukoliko bude osuđen preti mu kazna od 20 godina zatvora. Ruska Federalna služba bezbednosti pokrenula je krivičnu istragu protiv Velana nakon što je uhapšen u petak u Moskvi osumnjičen za špijunažu, ali nije otkrila prirodu njegovih navodnih špijunskih aktivnosti.

Velan je, inače, bivši marinac iz Mičigena, a njegov brat kaže da je on otputovao u Moskvu kako bi tamo prisustvovao venčanju.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Kirsty Wigglesworth

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track