LEDENI TALAS UDARIO NA BALKAN: Najhladniji udar i snežno nevreme očekuje se ovog vikenda i u ostatku Evrope! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen Krone.at

u Austriji metar snega

LEDENI TALAS UDARIO NA BALKAN: Najhladniji udar i snežno nevreme očekuje se ovog vikenda i u ostatku Evrope! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Već drugi dan je Balkan okovan snegom i ledom, iako su temperature skočile za poneki stepen u odnosu na četvrtak.

Zahlađenje na Balkanu je posledica kretanja talasa hladnog arktičkog vazduha, koji je visoke nanose snega, niske temperature jak vetar doneo i u Italiju.

Centralna i južna Italija prethodnih dana više liče na Alpe, a sneg nije zaobišao ni Grčku, gde je sneg pao čak i u poznatom letovalištu Paralija, a prema najavam meteorologa očekuju se još veće snežne padavine.

Zapravo, najhladniji udar tek se očekuje. Talas arktičkog vazduha trebalo da se sruči na Austriju i Nemačku.

Pravo nevreme se očekuje za vikend, iako je sneg već uveliko počeo da pada. U Austriji je visina snežnog pokrivača u pojedinim oblastima poput Salcburga dostigla visinu od jednog metra.

U planinskim oblastima izdata su upozorenjae na opasnost od lavina.

" U ovom trenutku imamo veliki talas hladnog arktičkog vazduha koji prolazi kroz istočnu Evropu, tako da su temperature u mnogim oblastima daleko ispod proseka.

Oblast niskog pritiska donosi kišu u Grčku i Tursku, kao i sneg u planinama, iznad 400 metara nadmorske visine", navodi BBC. Zabeleli su se i drugi delovi sveta poput Indije i SAD.

Kurir.rs/BBC/Krone.at

Foto printscreen Krone.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track