SNIMAK SUKOBA SIRIJSKE I AMERIČKE VOJSKE: Oficir SAD je imao drzak zahtev, ali se Sirijci nisu povinovali! Amerikanci se poniženo povukli! (VIDEO)
Foto: EPA

šokantno

SNIMAK SUKOBA SIRIJSKE I AMERIČKE VOJSKE: Oficir SAD je imao drzak zahtev, ali se Sirijci nisu povinovali! Amerikanci se poniženo povukli! (VIDEO)

Planeta -

U području sirijskog grada Manbidža je došlo do “bliskog kontakta” američkih i sirijskih vojnika.

Prema skraćenoj verziji američka patrola se susrela se s patrolom 1. tenkovske divizije sirijske vojske zapadno od Manbija. Viši američki oficir je zatražio je od Sirijaca da skinu sirijsku zastavu s položaja, a Sirijci su odgovorili da će radije umreti nego to da učine.

Navodno su se, nakon kraće prepirke, strane razišle, a Sirijci su američkom oficiru pri odlasku predali veliku fotografiju Bašara Al-Asada. Kasnije se pojavio snimak dolaska američkih vojnika u komandu sirijske vojske i susreta američkih vojnika koji su prethodno prošli kontrolni punkt sirijske vojske.

Naime, u Manbidž je navodno stigla filmska ekipa CNN kako bi snimila “pobedonosno povlačenje” američkih vojnika. Vođa novinarskog tima se požalio američkoj vojsci da u gradu ima previše sirijskih državnih simbola zbog kojih publika neće verovati u “veličanstvenu pobedu američkih snaga u borbi protiv Islamske države”.

Viši oficir i četiri vojnika američke vojske su se otišli u obližnje sedište sirijske vojske da se dogovore o privremenom uklanjanju zastava za vreme snimanja, ali su zaustavljeni na jednom od kontrolnih punktova i pristojno objasnili da tamo niko ništa neće da snima.

Nakon kraćeg razgovora, koji nije bio posebno neprijateljski, Amerikanci su rekli da poštuju njihov ponos i krenuli su natrag. Jedan od njih je zatražio da mu kao suvenir daju sirijsku zastavu koja je postavljena na kontrolnom punktu.

Sirijski oficir, kapetan Muhamed Salum, odgovorio da sirijska zastava nije suvenir i da njegovi ljudi i prijatelji umiru za ovu zastavu. Poklonio je američkom vojniku fotografiju Bašara Al-Asada, na kojoj je na arapskom napisano “Sirija će uvijek biti slobodna”…

Na snimku objavljenoj nakon odlaska američkih vojnika se vidi da je snimana krišom, verojatno je proverena od strane vojno-obaveštajne službe, nakon čega je sirijska informativno-propagandna služba s velikim zadovoljstvom objavila video zapis.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track