Najnovije vesti

SUROVA ALBANSKA MAFIJA TRESE EVROPU I BALKAN: 15 familija kontroliše narko-biznis, a evo zašto je među gangsterima reč FIS najmoćnija! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/ Facebook

JAČI OD ZVANIČNE DRŽAVE

SUROVA ALBANSKA MAFIJA TRESE EVROPU I BALKAN: 15 familija kontroliše narko-biznis, a evo zašto je među gangsterima reč FIS najmoćnija! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Albanski klanovi su preko nekretnina "oprali" čak 1,5 milijardi evra u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, tokom poslednjih deset godina. Tamošnji klanovi sarađuju sa klanovima u Crnoj Gori i na Kosovu, a bave se švercom droge i oružja.

Smatra se da ne postoji jedinstvena organizacija albanske mafije na globalnom nivou poput Koza Nostre, već da je reč o albanskim klanovima koji "operišu" na određenim prostorima i međusobno jako dobro sarađuju.

Uvreženo je mišljenje da klan (fis, bratstvo, familija) ima "izvršni komitet" koji se zove "barjak" i koji bira čelnike svih jedinica zaduženih za konkretne poslove ili teritorije. Taj čelnik se zove "krje" (glava na albanskom), a njegov zamenik "krjetar" (kolovođa). On potom bira "prijatelja" (mik) koji deluje kao veza između njega i običnih "vojnika".

Albanski klanovi su izuzetno zatvoreni i smatra se da je najteže infiltrirati se u njihove redove. Članovi klana su zaista rođaci (od najuže do šire porodice), a brakovi igraju važnu ulogu u širenju klanova.

Veruje se da narko-biznis u Albaniji kontroliše 15 familija. Godinama se već piše da Skadar drži moćan klan Šakja, klan Aljuši nalazi se na području Kučaja, a na spisku poznatijih imena su i porodica Osmani i Keljmendi, čiji je vođa Naser Keljmendi osuđen na šest godina zatvora u Prištini u februru 2018. godine.

U medijima često su se pominjali i klanovi kojima rukovode porodice Kula, Abazi, Borici i Brokaj, a za koje se najčećše tvrdi se da pod njihovom komandom nalazi gotovo 20 kosovskih "familija" koja zajedno kontrolišu, ne samo tržište narkoticima već i šverc droge, oružja, cigareta, prostituciju, reketiranje, pranja novca i ucene.

Zatvorenost klanova u Albaniji, ali i širom Evrope, u direktnoj je vezi i sa jakom političkom zaleđinom koju su nekako uspevali da obezbede gde god su "operisali", što su potvrdili i izveštaji Vikiliksa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@erges.banushi @malik_paki786 💶💶💶💶💶💶💶💶💶

A post shared by Mafia.Albania (@mafia.albania007) on

Neki analitičari čak tvrde da je sama mafija jača od zvanične Tirane, jer ima veliki uticaj na politiku i pravosuđe, pa čak poseduje i sopstvenu parapoliciju.

Kurir.rs/ Borba.me

Foto: Printscreen/ Facebook

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...