DIZAJNER HOROR IGRAONICE U POLJSKOJ UHAPŠEN I OPTUŽEN ZA UBISTVO IZ NEHATA: 5 devojčica zbog njega su ŽIVE IZGORELE DOK SU SLAVILE ROĐENDAN! (VIDEO)
Foto: EPA, Printscreen Twitter

NOVI DETALJI ISTRAGE

DIZAJNER HOROR IGRAONICE U POLJSKOJ UHAPŠEN I OPTUŽEN ZA UBISTVO IZ NEHATA: 5 devojčica zbog njega su ŽIVE IZGORELE DOK SU SLAVILE ROĐENDAN! (VIDEO)

Planeta -

VARŠAVA - Dizajner i unuk vlasnice eskejp ruma u Košalinu, Miloš S., uhapšen je i optužen za svesno izazivanje opasnosti i smrt pet devojčica iz nehata, za šta mu preti osam godina robije.

Zbog ove nesreće na početku nove godine, koja je teško pogodila Poljake, iz poljskih bioskopa je povučen i horor film "Smrt u eskejp rumu", čija premijera je bila zakazana za 11. januar.

Podsećamo, pet 15-ogodišnjih devojčica iz Košalina odlučilo je 4. januara da proslavi rođendan jedne od njih u igraonici i odabrale su sobu "Mrak", u kojoj je trebalo da provedu sat vremena ili dok ne reše zagonetke i zadatke, čime se obezbeđuje izlazak iz sobe.

Prema prvim saznanjima tužilaštva, koje vodi istragu, u čekaonici se zapalila boca s gasom i požar je začas buknuo i presekao put radniku u igraonici, koji je i sam teško opečen dok je očajnički pokušavao da oslobodi devojčice iz sobe. I nesrećne devojčice su u panici uspele na kraju da dozovu vatrogasce telefonom, a jedna i svog oca, ali pomoć je stigla prekasno. Već su se ugušile od isparenja od požara.

Užasnuta poljska vlada naredila je provere svih takvih igraonica u celoj zemlji, a 26 je već prvih dana zatvoreno zbog nedovoljne bezbednosti.

Miloš S., dizajner ove igraonice u Košalinu, i unuk vlasnice, je uhapšen.

"Nije obratio pažnju da nije adekvatno rešeno grejanje u objektu i pre svega da nema trase za evakuaciju", objasnio je portparol Okružnog tužilaštva u Košalinu Rišard Gonšorovski zašto je dizajner igraonice optužen za svesno izazivanje opasnosti i smrt devojčica iz nehata za šta mu preti do osam godina zatvora.

Posle tragedije u Poljskoj, proveru svojih "eskejp rumova" započela je i susedna Češka.

"Sigurno je umesno da vatrogasci sprovedu kontrolu. Još nisam razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova, ali mislim da se slažemo da je kontrola i kod nas na mestu", kazao je češki premijer Andrej Babiš, javljaju danas češki mediji.

Prva takva igraonica inspirisana kompjuterskim igricama u kojima je igrač zatvoren u sobi ili objektu i mora da reši zagonetke i zadatke da nađe izlaz otvorena je 2007. godine u Japanu i brzo je stekla popularnost iu Evropi, a samo u Pragu ima oko stotinu takvih igraonica u raznim kulisama i sa raznim scenarijima.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA, Printscreen Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track