MOĆNA KATOLIČKA ORGANIZACIJA STALA U ZAŠTITU NAPASNIKA: Sveštenik uznemiravao ženu na ispovesti, Opus Dei platio žrtvi skoro MILION DOLARA (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

strava

MOĆNA KATOLIČKA ORGANIZACIJA STALA U ZAŠTITU NAPASNIKA: Sveštenik uznemiravao ženu na ispovesti, Opus Dei platio žrtvi skoro MILION DOLARA (VIDEO)

Planeta -

Međunarodno ultrakonzervativno katoličko društvo Opus Dei platilo je 2005. 977 hiljada dolara odštete u sklopu nagodbe oko tužbe za seksualno zlostavljanje protiv katoličkog sveštenika Džona Meklaskija.

Ovaj je sveštenik iz SAD-a poznat po pripremi istaknutih konzervativnih političara za preobraćenje na katoličanstvo (sa protestantskih denominacija) - bivšeg predsednika Donjeg doma Kongresa Njut Gingrič, kao i direktora Nacionalnog ekonomskog veća u administraciji Donalda Trampa, Lerija Kadloua, i bivšeg senatora i guvernera Kanzasa Sem Braunbeka.

Žena koja je tužila Meklaskija je katolkinja iz područja Vašingtona, a koja je išla kod ovog svećenika na pastoralno savetovanje u Katoličkom informacionom centru u američkoj prestonici. Sveštenik ju je više puta dirao, rekla je za Vašington Post, i to dok je išla kod njega na savetovanje zbog svojih bračnih problema i ozbiljne depresije od koje je patila.

Krivica i sram oko sveštenikovog napastovanja pogoršale su njenu depresiju, zbog čega nije mogla više da obavlja svoj posao. A kada je razgovarala s njim o "krivici koju je pogrešno shvatila u vezi interakcije" tokom ispovesti, sveštenik ju je - razrešio greha.

"Volim Opus Dei, ali bila sam zapletena u ovo zataškavanje - otišla sam na ispovest misleći da sam učinila nešto što je dovelo ovog svetog čovjeka u iskušenje da pređe granice", rekla je anonimna žrtva.

Međutim, i tužba i nagodba su ostale tajne sve dok ih Opus Dei nije objavio u ponedeljak, i to na zahtev žrtve koja je na ovaj način htela da doprese do drugih potencijalnih žrtava sveštenika seksualnog napasnika. U međuvremenu, krivac nije udaljen iz službe, ali su njegove dužosti smanjene pa su se mnogi u Vašingtonu, gde je imao status svojevrsnog katoličkog selebritija, pitali šta se dogodilo s njim.

Zanimljivo je da se i na Jutjubu može pronaći niz videa u kojima otac Meklaski daje svešteničke savete o romantičnim vezama. Portparol Opus Deija, Brian Finerti, naveo je i da im se još jedna žena požalila "kako ju je grlio". Otkrio je, međutim, da Opus Dei istražuje i treću, potencijalno "ozbiljnu" prijavu. Nije htio da otkrije detalje, ali je rekao kako je ta žena "možda takođe pretrpela povrede od strane oca Meklaskija".

Vikar Opus Deija monsinjor Tomas Bolin se izvinuo žrtvama, navodeći u svojoj izjavi kako su Meklaski dela u njihovom centru bila "duboko bolna za ženu" koje ga je prijavila i i kako im je "jako žao za sve kroz što je prošla". Otkrio je i da je sveštenik smenjen s posla u njihovom centru oko godinu dana nakon prijave, kada je utvrđeno da je verodostojna.

Meklaski, koji je danas u šezdesetim godinama, nedavno se preselio u Vašington, gde ima porodicu. Opus Dei je objavio da "pati od uznapredovale Alchajmerove bolesti" zbog koje "mu je potrebna pomoć za rutinske dnevne zadatke" i da "nije imao pastoralna zaduženja niz godina i više ne može da vrši misu, čak ni privatno".

Kurir.rs/Index.hr

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja