Najnovije vesti

BOSANAC POVEZAN SA SRPSKIM PODZEMLJEM UHAPŠEN U JUŽNOJ AMERICI: Sa Peruancem planirao da PROŠVERCUJE TONU DROGE u Evropu (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/ Facebook

SPEKTAKULARNA AKCIJA!

BOSANAC POVEZAN SA SRPSKIM PODZEMLJEM UHAPŠEN U JUŽNOJ AMERICI: Sa Peruancem planirao da PROŠVERCUJE TONU DROGE u Evropu (FOTO, VIDEO)

Planeta

Policija Perua zaplenila je tonu i po kokaina tokom vikenda u dve odvojene operacije. U drugoj policijskoj operaciji, upali su u kuću u luksuznom naselju u gradu Truhuljo gde su pronašli 800 paketa kokaina hidrohlorida, a to prilikom uhapšena su i dvojica muškaraca, Peruanac i državljanin Bosne i Hercegovine.

Agenti Odeljenja za borbu protiv droge i predstavnik Tužilaštva specijalizovanog za ilegalnu trgovinu drogom, stigli su u zgradu koja se nalazi u ulici El Palmar, i iznenadili bosanskog državljanina Smaila Šikala i Havijera Anibala Rokea Montesinosa. Saznalo se da je droga bila zapakovana sa težinom od približno jednog kilograma i osamdeset grama, koja je bila zakamuflirana u kontejnerima, koji su trebali robu morskim putem da prebace u Evropu.

Kako je saopštila peruanska policija, komercijalna vrednost zaplenjene droge procenjena je na preko 800 miliona dolara, za koliko se veruje da bi se prodala u Evropi.

 

Policija je u kući u kojoj su uhapisli Peraunca i Bosanca zaplenila 750 kilograma kokaina hidrohlodrida, dok je u hodniku pronađeno u torbama 47 paketa ilegalne robe. Najveći paketi pronađeni su u ormanu u sobi na drugom spratu, gde su agenti otkrili preko tonu kokaina. Tokom istrage, zaplenjena su i dva automobila, kao i kamion koji je trebalo da preveze robu.

"Ova akcija se materijalizovala nakon obaveštajnog zadatka koji je zahtevao nekoliko dana istrage", rekao je general Hektor Loajza, šefu Odeljenja protiv droge, koji je dodao da su mnogi paketi sa kokainom imali logo BH.

 

Ključni podaci su dobijeni u zoru prošle subote kada su saznali da se banda sprema da preuzme pošiljku droge. Informacije koje su imali bile su da će, pored toga, u prvih nekoliko sati doći i paketi u automobilima i koferima.

 

Veze Balkana i Perua

 

Ovo nije prvi put da je Odeljenje za borbu protiv droge zarobila jednog bosanskog trgovca drogom u zemlji. U julu 2016. godine uhapšen je Zoran Mihailović Jakšić (57), koga je američka DEA (Uprava za suzbijanje narkotika) tražila zbog krijumčarenja narkotika i ubistva. Jakšić je bio vođa kriminalnog klana "Amerika", a osuđen je u Limi na 20 godina zatvora zbog finansiranja mreže krijumčara kokaina, koja u ovoj zemlju deluje još od devedesetih godina.

 

foto: Printscreen/ Facebook

Vlasti ne isključuju da Smail Šikalo ima neku vezu sa svojim sunarodnikom koji je tražen zbog trgovine drogom i ubistava u Nemačkoj, Argentini, Australiji i Peruu, a kojeg su latinoamerički mediji nazivali su ga čovekom sa hiljadu lica.

U Peruu je Šikalo već bio uhapšen zbog trgovine drogom 1998. godine, piše La Republika. Kako list dodaje, Bosanac se u subotu pripremao da napusti Peru i uputi se ka Ekvadoru, ne sumnjajući da ga agenti čekaju u migracijskoj kontroli, u okviru operacije pod nazivom "Operacija Policija Amerika". Hapšenje je izvršeno u koordinaciji sa DEA.

 

Kurir.rs/ La Republika

Foto: Printscreen/ Facebook

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...