FILMSKO HAPŠENJE BOSANCA U JUŽNOJ AMERICI: Specijalci upali u zgradu i otkrili TONU KOKAINA vrednu 80 miliona evra! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

peruanska policija ih danima pratila

FILMSKO HAPŠENJE BOSANCA U JUŽNOJ AMERICI: Specijalci upali u zgradu i otkrili TONU KOKAINA vrednu 80 miliona evra! (VIDEO)

Planeta -

Državljanin BiH Smail Šikalo uhapšen je u Peruu sa još jednin državljaninom ove zemlje u luksuznom naselju u gradu Truhuljo. Policija je prilikom hapšenja pronašla i 800 paketa kokaina

Agenti Odeljenja za borbu protiv droge i predstavnik Tužilaštva specijalizovanog za ilegalnu trgovinu drogom, upali su u zgradu koja se nalazi u ulici El Palmar, i iznenadili bosanskog državljanina Šikala i Peruanca Havijera Anibala Rokea Montesinosa, koji je bio sa njim. Policija je prilikom preteresa otkrila drogu koja je trebala morskim putem da se prebaci u Evropu.

Kako je saopštila peruanska policija, komercijalna vrednost zaplenjene droge procenjena je na više od 80 miliona dolara, za koliko se veruje da bi se prodala u Evropi.

Policija je u kući u kojoj su uhapisli Peraunca i Bosanca zaplenila i 750 kilograma kokaina hidrohlodrida, dok je u hodniku pronađeno u torbama 47 paketa ilegalne robe. Najveći paketi pronađeni su u ormanu u sobi na drugom spratu, gde su agenti otkrili preko tonu kokaina. Tokom istrage, zaplenjena su i dva automobila, kao i kamion koji je trebalo da preveze robu.

"Ova akcija izvedena je nakon nekoliko dana istrage", rekao je general Hektor Loajza, šefu Odeljenja protiv droge, koji je dodao da su mnogi paketi sa kokainom imali logo BH.

Ključni podaci su dobijeni u zoru prošle subote kada su saznali da se banda sprema da preuzme pošiljku droge. Informacije koje su imali bile su da će, pored toga, u prvih nekoliko sati doći i paketi u automobilima i koferima.

Veze Balkana i Perua. Ovo nije prvi put da je Odeljenje za borbu protiv droge zarobila jednog bosanskog trgovca drogom u zemlji.

U julu 2016. godine uhapšen je Zoran Mihailović Jakšić (57), koga je američka DEA (Uprava za suzbijanje narkotika) tražila zbog krijumčarenja narkotika i ubistva. Jakšić je bio vođa kriminalnog klana "Amerika", a osuđen je u Limi na 20 godina zatvora zbog finansiranja mreže krijumčara kokaina, koja u ovoj zemlju deluje još od devedesetih godina.

Vlasti ne isključuju da Smail Šikalo ima neku vezu sa svojim sunarodnikom koji je tražen zbog trgovine drogom i ubistava u Nemačkoj, Argentini, Australiji i Peruu, a kojeg su latinoamerički mediji nazivali su ga čovekom sa hiljadu lica.

U Peruu je Šikalo već bio uhapšen zbog trgovine drogom 1998. godine, piše La Republika. Kako list dodaje, Bosanac se u subotu pripremao da napusti Peru i uputi se ka Ekvadoru, ne sumnjajući da ga agenti čekaju u migracijskoj kontroli, u okviru operacije pod nazivom "Operacija Policija Amerika".

Hapšenje je izvršeno u koordinaciji sa DEA.Akciji u kojoj je uhapšen Bosanac prethodila je još jedna policijska operacija, kada je peruanska policija u mestu Gvadalupe, pronašli 472 paketa sa istom supstancom i kada su privedena dvojica Peruanaca. Ukupno četiri osobe su uhapšene u policijskim akcijama.

Kurir.rs/La Republika

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track