EL ČAPO PAO ZBOG PARANOJE: Špijunirao saradnike pa ključne podatke dao FBI na tanjiru (VIDEO)
Foto: AP

glupost

EL ČAPO PAO ZBOG PARANOJE: Špijunirao saradnike pa ključne podatke dao FBI na tanjiru (VIDEO)

Planeta -

Kristijan Rodriges, tehnički stručnjak koji je radio za meksičkog narko bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana, izjavio je na suđenju vođi kartela Sinaloa da je "El Čapo" bio toliko zaokupiran špijuniranjem saradnika da je naredio da im se ugradi softver u mobilne telefone kako bi pratio njihove tekstualne poruke i razgovore, što je kasnije iskoristio američki Federalni istražni biro (FBI).

Rojters prenosi de je Rodriges, koji je ključni svedok optužbe u procesu protiv "El Čapa" u federalnom sudu u Bruklinu, radio za njega od 2008. do 2012, kada je narko-kartelu uspostavio sistem sigurne komunikacije.

Rodriges je kazao da je od "El Čapa" dobijao zahteve za instaliranje špijunskog softvera na oko 50 "specijalnih telefona" koje je vođa kriminalne organizacije želeo da nadgleda.

Uz pomoć tog softvera "El Čapo" je mogao da prati pozive i tekstualne poruke korisnika tih telefona, pa čak i da uključuje mikrofon i snima u bilo kom trenutku, a da korisnik toga nije svestan.

Agent FBI Stiven Marston ranije danas je svedočio da su američke vlasti došle do tekstualnih poruka iz telefona "El Čapove" supruge i navodne ljubavnice upravo zahvaljujući ovom softveru.

Rojters podseća da je 61-godišnji narko bos 2017. izručen SAD iz Meksika kako bi se suočio s optužbama za krijumčarenje kokaina, heroina i drugih droga na američku teritoriju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track