TRUDO ODUŠEVLJENO POTVRDIO AZIL ODBEGLOJ SUDIJKI: Kanada zna koliko je važno braniti ljudska prava širom sveta!
Foto: AP / Adrian Wyld / The Canadian Press

uspeh tinejdžerke

TRUDO ODUŠEVLJENO POTVRDIO AZIL ODBEGLOJ SUDIJKI: Kanada zna koliko je važno braniti ljudska prava širom sveta!

Planeta -

Kanada je vrlo zadovoljna što je dala azil mladoj Saudijki Rahaf Mohamed Al-Kunun, koja je u pobegla od svoje porodice, rekao je danas kanadski premijer Džastin Trudo, potvrdivši izjavu tajlandskih vlasti o njenom odlasku u Kanadu.

"Mi smo joj dali azil. Oduševljeni smo što smo to učinili jer je Kanada zemlja koja vodi računa o tome koliko je važno braniti prava ljudi i žena širom sveta. I mogu da potvrdim da smo to uradili na zahtev UN", rekao je Trudo novinarima.

foto: AP / Immigration police

Rahaf Mohamed Al-Kunun je prošle subote zaustavljena u Bangkoku na putu za Australiju, ali je odbila da bude vraćena nazad u svoju zemlju navodeći da joj preti smrt.

Devojka se zabarikadirala u hotelskoj sobi na aerodromu u Bangkoku, skrenula pažnju na svoj slučaj preko društvenih mreža i tražila da razgovara s predstavnicima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), što joj je omogućeno.

Ona je rekla da je podvrgnuta fizičkom i psihičkom nasilju u svojoj porodici i da strahuje za život ako se vrati u zemlju. Rekla je da se plaši da će je članovi porodice ubiti zbog odbacivanja islama.

Njen slučaj ukazuje na pitanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji. Nekoliko Saudijki koje su bežale od zlostavljanja u svojim porodicama uhvaćeno je u pokušaju da traže azil u inostranstvu poslednjih godina i vraćeno kući.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Adrian Wyld / The Canadian Press

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track