IRAN ODGOVORIO FRANCUSKOJ: Odbrambeni raketni program je prirodno nacionalno pravo Irana!
Foto: EPA / Abedin Taherkenareh

şpremaju satelite

IRAN ODGOVORIO FRANCUSKOJ: Odbrambeni raketni program je prirodno nacionalno pravo Irana!

Planeta -

Iran je danas pozvao Francusku da izbegava ponavljane "neodgovorne i netačne tvrdnje" o aktivnostima Teherana povezanih sa balističkima raketama, izvestila je iranska državna televizija.

"Odbrambeni raketni program Irana koji je razvijan u Iranu je prirodno nacionalno pravo Irana", kazao je portparol ministarstva spoljnih poslova te zemlje Bahram kvasemi za iransku televiziju, prenosi Rojters.

Prethodno je britanska agencija prenela da je Francuska pozvala Iran da odmah obustavi sve aktivnosti povezane sa balističkim raketama koje mogu da nose nuklearno oružje, nakon što je Teheran saopštio da bi mogao da u narednim sedmicama pošalje u orbitu dva satelita.

"Francuska podseća da iranski raketni program nije u skladu sa rezolucijom 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija" izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Anj von der Nul.

foto: AP / Iranian Defense Ministry

Francuska poziva Iran da odmah prekine sve balističke aktivnosti vezane za rakete napravljene da nose nuklearno oružje, uključujući testove koji koriste tehnologiju balističkih raketa.

Von der Nul je reagovala na jučeračnje komentare iranskog predsednika Hasana Rohanija, koji je rekao da će biti poslata dva satelita u svemir koristeći rakete napravljene u Iranu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Abedin Taherkenareh

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track