Najnovije vesti

GRČKA NA IVICI HAOSA! PADA VLADA?! Cipras traži glasanje o poverenju! Ministar odbrane Kamenos podneo ostavku!
Foto: EPA

POLITIČKI ZEMLJOTRES!

GRČKA NA IVICI HAOSA! PADA VLADA?! Cipras traži glasanje o poverenju! Ministar odbrane Kamenos podneo ostavku!

Planeta

ATINA - Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da će tražiti da grčki parlament glasa o poverenju vladi pošto je ministar odbrane Grčke Panos Kamenos podneo danas ostavku nezadovoljan Prespanskim sporazumom kojim je okončan spor oko imena Makedonije.

 

"Prihvatam ostavku ministra odbrane i prihvatiću svačiju ostavku. Poznate su naše ideološke razlike s Kamenosom, ali postigli smo mnogo bez obzira na njih", kazao je Cipras na vanrednoj konferenciji za novinare i otvorio vrata odlasku i drugih članova vlade iz redova "Nezavisnih Grka", prenosi Katimerini.
 

Cipras je postojeću koaliciju nazvao "časnim partnerstvom" i zahvalio se Kamenosu za "nezamenjiv i izuzetan dorpinos" koaloicionoj vladi.

Kamenos se već dugo vremena protivi Prespanskm sporazumu. Grčki ministar, to jest njegova stranka Nezavisnih Grka, koalicioni partner je Sirize premijera Aleksisa Ciprasa, a najavio je da će sa njim vladu napustiti još šest članova iz njegove stranke.

Panos Kamenos
Panos Kamenosfoto: Profimedia

Za sada nije jasno kakve efekte će Kamenosov potez imati na grčku vladajuću koaliciju.

 

"Spor o imenu Makedonije mi ne dozvoljava da ne žrtvujem ministarsku fotelju", poručio je Kamenos. 

Cipras je u međuvremnu izjavio da je Kamenosa na mestu ministra odbrane zameniti admiral Evangelos Apostolakis, javlja Katimerini.

 

Ciprasova koalicija trenutno zauzima 153 od 300 mesta u grčkom parlamentu, a Grčku očekuju parlamentarni izbori u oktobru ove godine.

 

Kurir.rs/Tanjug/RT/Katimerini

Foto: EPA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...