NAUČNICI UPOZORAVAJU: PLANETA U TREĆOJ BRZINI! NEŠTO STRAŠNO SE DEŠAVA ISPOD ZEMLJINE POVRŠINE! Severni pol se velikom brzinom udaljava od Kanade i sve je bliži Sibiru! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

naučnici u šoku

NAUČNICI UPOZORAVAJU: PLANETA U TREĆOJ BRZINI! NEŠTO STRAŠNO SE DEŠAVA ISPOD ZEMLJINE POVRŠINE! Severni pol se velikom brzinom udaljava od Kanade i sve je bliži Sibiru! (VIDEO)

Planeta -

Severni pol se ubrzano pomera i udaljava od Kanade, a naučnici nemaju pojma zašto se to dešava.

Zbog poremećaja Zemljinog magnetskog polja duboko ispod zemljine površine, tečni metal se vrti oko svog jezgra i prouzrokuje udaljavanje Severnog pola od Kanade prema Sibiru.

Iako ažuriranje Svetskog magnetnog modela na kom će se izmeniti položaj Severnog pola nije planirano pre 2020, ali s obzirom na to da se Severni pol odjednom pomerio, istraživači će morati da urade izmene ranije.

Od 15. januara biće ažuriran Svetski magnetski model, koji opisuje magnetsko polje planete i podupire sve moderne navigacije (GPS), od sistema koji upravljaju brodovima na moru do Gugl karata na pametnim telefonima.

Arnod Šaliat, geomagnetičar sa Univerziteta Kolorado u Bulderu, rekao je da se ,,Greške stalno povećavaju!“.

"Činjenica da se Severni pol kreće ubrzano čini ovu regiju podložniju velikim greškama“ rekao je on.

Istraživači kažu da se pol kretao brzinom 55km (34 milje) tokom godine, ali poslednjih godina sve se više ubrzavao.

Iako ne postoji jasno objašnjenje zašto se ovo dešava, naučnici veruju da uzrok tome može da bude veliki sloj tečnog metala koji se pomera u unutrašnjosti zemlje.

,,Brzo pomeranje severnog magnetnog polja može biti povezano sa velikom brzinom mlaza tečnog metala ispod Kanade“, samtraju naučnici.

Fil Livermor sa britanskog Univerziteta u Lidsu smatra da slabi magnetsko polje ispod Kanade. To znači da Kanada u suštini gubi "magnetsku bitku" sa Sibirom.

Kurir.rs/nature.com

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track