EVROPA ZATRPANA SNEGOM, A NA DRUGOM KRAJU SVETA PAKAO: Australija se prži na 50 STEPENI, uginulo više od milion riba, a biće još gore! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

vreli talas

EVROPA ZATRPANA SNEGOM, A NA DRUGOM KRAJU SVETA PAKAO: Australija se prži na 50 STEPENI, uginulo više od milion riba, a biće još gore! (VIDEO)

Planeta -

Dok se delovi Evrope bore sa rekordnim nanosima snega, australijske vlasti upozorile su građane da izbegavaju boravak na otvorenom zbog rekordno visokih temperatura u nekim delovima zemlje koje će čak i rasti sledećih dana.

Delovi najnaseljenije australijske države Novi Južni Vels i delovi Zapadne Australije beleže rekordne noćne temeperature od 33 stepena Celzijusa, a najviše dnevne temperature mogle bi narastu i preko 45 stepeni u delovima Novog Južnog Velsa, Južne Australije i Viktorije, objavio je državni meteorološki zavod.U gradu Marble Baru izmereno je čak 49,3 Celzijusa.

"Izbegavajte fizičke aktivnosti, pijte dovoljno tečnosti", kaže Ričar Brum, direktor za zdravlje i okolinu u vladi Novoh Južnog Velsa.

Zbog ekstremnih vrućina na jugoistoku zemlje na obalu se nasukalo više od milion riba, a stručnjaci upozoravaju da će se situacija pogoršati narednih dana. Očekuje se da će ovaj vreli talas trajati još najmanje nedelju dana.

Neuobičajeno visoke temperature dodatno iscrpljuju poljoprivredu koja se još oporavlja od sušne godine. Mnogi se poljoprivrednici pretrpeli su štetu od posjedica suše koja je pogodila zimske pšenične useve.

Australija koja je četvrti najveći svetski izvoznik pšenice, zabilježila je najniži prinos ove kulture u proteklih deset godina zbog suša.

Uz ekstremno sušno vreme i visoke temperature sada postoji opasnost od izbijanja požara. Prošle godine vatrogasci su se borili sa više od sto požara duž severoistočne obale na kojoj su rekordne temperature izazvale tajas požara.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track