OBJAVLJENO ISTRAŽIVANJE AMERIČKOG KONGRESA: Evo zašto su SANKCIJE glavno oružje SAD u borbi protiv Rusije
Foto: AP / Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

postoji nekoliko razloga

OBJAVLJENO ISTRAŽIVANJE AMERIČKOG KONGRESA: Evo zašto su SANKCIJE glavno oružje SAD u borbi protiv Rusije

Planeta -

Mnogi posmatrači ocenjuju da su sankcije centralni element američke politike za suzbijanje "malignog" ponašanja Rusije, navodi se u najnovijem istraživanju američkog Kongresa.

U istraživanju se dodaje da su SAD 2014. godine uvele sankcije Rusiji kao odgovor na invaziju Ukrajine, podseća se u istraživanju i navodi da su zatim SAD uvele i dodatne sankcije kao odgovor na kršenje ljudskih prava, mešanje u izbore i sajbernapade, širenje naoružanja, nelegalnu trgovinu sa Severnom Korejom, podrsku Siriji i upotrebu hemijskog oružja.

foto: Profimedia

SAD su takođe upotrebile sankcije kako bi sprečile dalje sporne aktivnosti

Rusije, a većin članova Kongresa podržava snažnu i odlučnu primenu sankcija zbog strahovanja od ponašanja Rusije na međunarodnom planu i njenih geostrateških namera, navode autori istraživanja.

Početkom avgusta 2018, SAD su utvrdile da je u martu iste godine ruska vlada upotrebila hemijsko oružje u Ujedinjenom Kraljevstvu kršeći međunarodne propise. SAD su reagujući na to uvele prvi krug sankcija Rusiji, kako to zahteva Akt o zabrani i kontroli hemijskog i biološkog naoružanja iz 1991.

foto: Profimedia

U istraživanju se podseća i da su SAD uvele najveći deo sankcija Rusiji vezanih za Ukrajinu u koordinaciji sa EU, ali i da su od 2017. napori Kongresa i administracije predsednika Donalda Trampa da pooštre sankcije Rusiji izazvali određen stepen zabrinutosti u EU oko američke posvećenosti koordinaciji sankcija i saradnji sa Unijom po pitanju Rusije i Ukrajine u širem smislu.

U Kongresu i administraciji SAD se u međuvremenu nastavljaju debate o efikasnosti sankcija prema Rusiji.

Rusija nije povukla okupaciju i aneksiju Krima niti je prestala da podstiče separatizam na istoku Ukrajine, naprotiv, proširila je vojne operacije na Crnom i Azovskom moru, navodi se u izveštaju.

Uprkos tome što je teško utvrditi odnos između sankcija i njihov uticaj na ponašanje Rusije, mnogi posmatrači smatraju da sankcije pomažu u ograničavanju Rusije, kao i da njihovo uvođenje predstavlja adekvatan spoljnopolitički odgovor bez obzira na njihov neposredni efekat, ocenjuje se u istraživanju.

U 115. sazivu američkog Kongresa uvedeno je više zakona kojima se jača upotreba sankcija kao odgovor na aktivnosti Rusije a debata o ulozi sankcija prema Rusiji može biti nastavljena i u sledećem 116. sazivu, zaključuju autori istraživanja.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track