Najnovije vesti

OČAJNIČKI APEL MEDIJA U FRANCUSKOJ: Država će nestati ne zbog rata ili migranata već zbog mnogo SMRTONOSNIJEG TRENDA (VIDEO)
Foto: Profimedia

tuga

OČAJNIČKI APEL MEDIJA U FRANCUSKOJ: Država će nestati ne zbog rata ili migranata već zbog mnogo SMRTONOSNIJEG TRENDA (VIDEO)

Planeta

Nakon godina i decenija razgradnje tradicionalne porodice, francuski list Figaro zaključuje kako stopa nataliteta u zemlji pada, a taj trend je posebno vidljiv protekle četiri godine.

Međutim, Figaro piše kako takvo stanje nije iznenađujuće. Politika svih vlada, širenje potrošačkih stavova u društvu kada je u pitanju rađanju dece, kao i postupno uništavanje porodičnih vrijednosti nisu ni mogli dovesti do drugačijeg rezultata, piše list.

 

“Vitalna demografska sila Francuske, koja je odavno ponosna po želji za rađanjem dece, već četiri godine je tmurna”, žali se Le Figaro u uvodniku, pozivajući se na kontinuiran pad nataliteta u Francuskoj u poslednje četiri godine.

 

“Ali kako bi i moglo biti drugačije?”, list postavlja retoričko pitanje.

 

Je li čudo što pada plodnost, kada neke studije, uz vegetarijanstvo i naviku ostavljanja automobila u garaži, preporučuju da kao meru suzbijanja emisija gasova staklene bašte treba “rađati manje dece”.

Povećanje nataliteta i dosledno ograničavanje politika podrške porodicama u poslednjih nekoliko godina su nespojivi. Te se reforme objašnjavaju budžetskim poteškoćama, ali one su zapravo deo širokog pokreta koji teži nestanku koncepta porodice kao vrednosti, kaže francuski novinar.

 

Danas se reč “porodica” koristi isključivo u množini, kako bi se naglasila raznolikost njezinih oblika, što podrazumijeva bilo koji broj i odnos polova roditelja.

 

Osim toga, postupno širenje ideje u društvu o priznavanju “prava na dete” čudo novog života svodi na “jednostavnu potrošačku hipotezu”, piše Le Figaro.

“Je li moguće u “dečjem proizvodu” uočiti jedan od onih razloga koji će, naprotiv, gurati sve više parova da daju prednost drugim subjektima, koje smatraju da su korisniji za njihov razvoj?”, pita se Le Figaro.

 

U tom kontekstu ne čudi da su ideje ekspertsog centra Tera Nova o “zagovaranju ukidanja naslednih prava” potaknule veliku nacionalnu raspravu o važnim pitanjima za Francusku, koja se danas održava u zemlji na inicijativu Emanuela Makrona .

“Visoki egalitarizam, krstaški rat protiv bilo kog oblika nasleđa – vlasništva, genetskog ili kulturnog – nameću nam pojavu dteta novog tipa, koje će delomično biti predmet lične upotrebe, a delom društveni proizvod”, piše list.

 

Takav koncept ne samo da ne doprinosi demografskom rastu u Francuskoj, već zanemaruje društveni sistem zemlje i slabi generacijske veze na koje se taj sistem oslanja. Ako Emanuel Makron stvarno želi da zaustavi raskol u francuskom društvu, najprije treba obratiti pažnju na stvarne izvore vitalne energije i plemenitosti koji čine osnovu nacije, zaključuje Figaro, misleći pri tom na nesebičnost u stvaranju novog života i odbacivanje ideja koje su decu pretvorile u robu široke potrošnje, koju možete i ne morate da imate.

 

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...