Najnovije vesti

POLIO SE BENZINOM I ZAPALIO: Čeh pokušao da se ubije na istom mestu gde se pre 50 godina zapalio student u znak protesta! (FOTO)
Foto: EPA / Martin Divisek

prebačen u bolnicu

POLIO SE BENZINOM I ZAPALIO: Čeh pokušao da se ubije na istom mestu gde se pre 50 godina zapalio student u znak protesta! (FOTO)

Planeta

Sredovečni Čeh pokušao je danas da se spali na Vaclavskom trgu u Pragu, gde se pre 50 godina spalio student Jan Palah u znak protesta protiv sovjetske okupacije.

Taj 54-godišnji Čeh polio se danas oko 15 časova benzinom i zapalio, ali su mu u pomoć pritekli prolaznici i ugasili odeću na njemu, posle čega ga je hitna pomoć prebacila u bolnicu s opekotinama na trećini tela.

foto: EPA / Martin Divisek

"Prema prvim informacijama motiv nije politički ili društveni protest", kazala je češkom javnom radio servisu Radiožurnal portparol praške policije Andrea Zoulova.

 

Očevici su češkim medijima kazali da je pre no što će se politi benzinom, muškarac stajao pored konjičke statue sveca zaštitnika češkog naroda Sv. Vaclava na istoimenom trgu i pričao nešto nerazumljivo, poput molitve.

foto: EPA / Martin Divisek

Muškarac se zapalio u nedelji kada Češka obeležava 50. godišnjicu samospaljivanja studenta Filozofskog fakulteta Jana Palaha koji je 16. januara 1969. odabrao da položi svoj život i pretvori se u živu buktinju u znak protesta zbog invazije snaga Varšavskog pakta na čelu s Crvenom armijom avgusta 1968. godine, kao i da trgne Čehe i Slovake iz letargije u koju su zapali, mireći se sa životom u okupiranoj zemlji.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Martin Divisek

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...