Najnovije vesti

RUSKI PUKOVNIK UPOZORAVA: Trka za RAT U SVEMIRU počinje, ali su se Ameri malo preračunali (VIDEO)
Foto: Profimedia, YT Screenshot

strategija

RUSKI PUKOVNIK UPOZORAVA: Trka za RAT U SVEMIRU počinje, ali su se Ameri malo preračunali (VIDEO)

Planeta

Obećanje predsednika Donalda Trampa da treba biti puno gori od drugih, ako je to potrebno, i razviti tehnologiju svemirskog oružja brže od konkurencije i ostatka sveta izazvaće novu trku u naoružanju bez garancije američke bezbednosti, rekao je glavni ruski stručnjak za RT.

“Militarizacija svemira je neizbežna i Sjedinjene Američke Države napustit će svaki relevantni ugovor o neširenju oružja koji stoji na putu”, izjavio je Mihail Hodarenok, vojni ekspert i pukovnik u penziji koji je služio u ruskim protivraketnim odbrambenim snagama.

 

U četvrtak je Tramp predstavio izveštaj Pentagona o raketnoj odbrani koji je rađen dve godine i obećao stvaranje raketne odbrane s bazom u svemiru, rekavši da će “nova i napredna tehnologija” zameniti “inkrementalni razvoj”.

Hodarenok veruje da to nisu samo prazne reči, već stvar bliske budućnosti.

“Trenutno ne postoje odbrambeni protivraketni sistemi koji bi mogli da dejstvuju u svemiru, ali postoji razlog da verujemo da će se uskoro pojaviti. Njihova uloga neće biti samo pružanje protivraketne odbrane, već takođe pružanje pokrića američkoj orbitalnoj floti”, rekao je on.

 

Međutim on je manje siguran da će, usprkos velikim izdacima, inovacije, koje bi mogle da variraju od zemaljskih presretača na Aljasci do “svemirskih senzora” za energetska oružja u orbiti, odlučno promeniti stratešku ravnotežu.

Napomenuo je da nove tehnologije SAD-u mogu pružiti zaštitu protiv odmetnutih država poput Irana i Severne Koreje, koje pomenute u izveštaju, međutim za njega ostaje pitanje koliko su sposobni čak i već izgrađeni najsavremeniji odbrambeni sistemi kao što su THAAD i AEGIS koji nisu testirani u terenskim uslovima, a kamoli oni koji postoje samo na papiru, piše RT.

 

Kurir.rs/RT

Foto: Profimedia/YT Screenshot

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...