Najnovije vesti

SVI OBJAVLJUJU FOTOGRAFIJE OD PRE 10 GODINA, ALI OVE ĆE VAS ŠOKIRATI: Jezivi prizori nad kojima svi moramo da se zamislimo (FOTO)
Foto: Printscreen/ Twitter

#10YearChallenge

SVI OBJAVLJUJU FOTOGRAFIJE OD PRE 10 GODINA, ALI OVE ĆE VAS ŠOKIRATI: Jezivi prizori nad kojima svi moramo da se zamislimo (FOTO)

Planeta

Korisnici društvenih mreža pokrenuli su takozvani desetogodišnji izazov (#10YearChallenge). Oni postavljaju svoje fotografije od pre deset godina sa ciljem da pokažu koliko su se promenili tokom tog perioda. Međutim, aktivisti su se dosetili da iskoriste ovaj izazov i skrenu pažnju na nešto mnogo značajnije.

Aktivisti su iskoristili ovaj izazov kako bi pokazali koliko se planeta izmenila od 2009. do 2019. godine pod štetnim uticajem klimatskih promena. Naime, protekla godina bila je godina u kojoj su okeani bili najtopliji, otkriveno je da se zapravo zagrevaju 40 puta brže nego što se mislilo, kao i da se led na Antarktiku topi skoro šest puta brže nego ranije.

Ovim putem aktivisti žele da skrenu pažnju javnosti da je promena hitno potrebna. Većina fotografija koje dele prikazuje topljenje leda i zagrevanje zemljinih polova. Stručnjaci tvrde da bi pregrevanje Antarktika moglo dovesti do pucanja leda i glečera, što bi rezultiralo padanjem leda u more, a što bi na koncu povećalo nivoe okeana i mora u celom svetu. Brojni političari i poznate ličnosti su podržali ovaj pokret, pa je tako fudbaler Mesut Ozil postavio fotografiju na svoj Tviter, skrećući tako pažnju pratiocima na velike klimatske promene.

Šume se smanjuju zbog seče.

Mnoge reke i jezera presušuju.

Morski život takođe pati zbog klimatskih promena.

A kako izgleda kada se udruže svi pomenuti faktori, najbolje svedoči ova tužna fotografija koja je nedavno obišla svet.

Kurir.rs/ Business Insider

Foto: Printscreen/ Twitter

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...