EPILOG ULIČNOG RATA U ATINI: Uhapšeno 7 protivnika Prespanskog sporazuma, povređeno 25 policajaca (VIDEO)
Foto: EPA, AP

drama

EPILOG ULIČNOG RATA U ATINI: Uhapšeno 7 protivnika Prespanskog sporazuma, povređeno 25 policajaca (VIDEO)

Planeta -

Na demonstracijama u Atini protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije danas su izbili sukobi ispred grčkog parlameta, pri čemu je povređeno 25 policajaca, a sedam osoba je uhapšeno.

Učesnici protesta su bakljama, "molotvljevim koktelima", kamenicama, farbom i drugim predmetima zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem, prenosi AP.

Pojedini demonstranti su pokušali da se popnu na stepenice zgrade, ali ih je policija odbila.

foto: EPA

Jedan muškarac, ogrnut grčkom zastavom, napao je velikom palicom policiju, dok su drugi zamahivali zastavama sa drvenim jarbolima i udarali policajce.

Ljudi koji su učestvovali na protestnom skupu navode da su zbog velike količine suzavca u vazduhu mnogi morali da napuste skup, a trg ispred parlamenta je bio skoro prazan u predvečerje, mada su male grupe demonstranata nastavile da se sukobljavaju s policajcima.

foto: EPA

Na početku protesta, okupljenima se obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras, s rečima: "Protestujemo radi onog za šta znamo da je pravedno", prenosi "Katimerini", podsećajući da Samaras oduvek zastupa "tvrd" stav u pogledu imena Makedonije.

foto: EPA

Organizatori su se nadali da će broj demonstranata danas premašiti 600.000, ali je policija objavila da se na protestu okupilo 60.000 ljudi.

foto: EPA

Demonstranti su se okupili ispred zgrade grčkog parlamenta za koji se očekuje da sutra počne raspravu o ratifikaciji i da do petka glasa o tome.

foto: AP

Oko 300 anarhista organizovalo je danas u Atini kontrademonstracije, a policija je podigla barijere kako bi sprečila sukobe.

foto: EPA

Okupljanje anarhista proteklo je pretežno mirno, osim što su spalili automobil sa zvaničnim registarskim tablicama, prenosi AP.

foto: AP

Na severu Grčke, poljoprivrednici su, u znak solidarnosti sa protestima u Atini protiv Prespanskog sporazuma, blokirali autoput koji vodi ka granici sa Makedonijom.

foto: AP

Kancelarija grčkog premijera Aleksisa Ciprasa oglasila se povodom današnjih sukoba na demonstracijama u grčkoj prestonici, optužujući za sukobe ekstremističke elemente i članove krajne desničarske Zlatne zore.

foto: AP

U međuvremenu, najveća grčka opoziciona stranka Nova demokratija optužila je vladu Aleksisa Ciprasa za današnje sukobe tokom demonstracija u Atini zbog Prespanskog sporazuma i zatražila ostavku ministara zaduženih za bezbednosne snage.

foto: AP

Demonstranti protestuju zbog Prespanskog sporazuma koji su Grčka i Makedonija postigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track