Najnovije vesti

BLUDNI BISKUP KOD PAPE FRANJE: Pravio obnažene selfije, seksualno zlostavljao učenike, jedva ga smenili (VIDEO)
Foto: Screenshot

čudno

BLUDNI BISKUP KOD PAPE FRANJE: Pravio obnažene selfije, seksualno zlostavljao učenike, jedva ga smenili (VIDEO)

Planeta
08:07h

Vatikan je u 2015. i 2017. godini dobio informaciju da je argentinski biskup Gustavo Sančeta, blizak papi Franji, pravio obnažene selfije, praktikovao "opsceno" ponašanje i da je optužen za nedolično ponašanje prema polaznicima pripremne škole za bogoslove, tvrdi njegov bivši generalni vikar Huan Hoze Mansano u intervjuu za AP.

Time je, kako navodi agencija, podrio tvrdnje Vatikana da su se optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Sančete pojavile pre samo nekoliko meseci.

Mansano je rekao da je papa Franja prihvatio ostavku Sančete u avgustu 2017. godine, nakon što su se sveštenici u eparhiji Oran želili na njegovu autoritarnu vladavinu, i nakon što su bivši vikar, rektor škole i drugi biskupi dostavili Vatikanu izveštaje u kojima se ukazuje na navodne zloupotrebe vlasti, neprimerno ponašanje i seksualno uznemiravanje odraslih polaznika pripremne škole za bogoslove.

Masano, bivši generalni vikar Orana u vreme biskupa Sančete, rekao je da je on bio jedan od eparhijskih zvaničnika, koji su digli uzbunu 2015. godine i poslali Vatikanu "selfije" u digitalnom formatu.

U intervjuu za AP, Masano je rekao da je on bio i jedan od troje aktuelnih i bivših eparhijskih zvaničnika, koji su se i maju i junu 2017. godine po drugi put žalili ambasadi Vatikana u Buenos Ajresu "kada je situacija bila mnogo ozbiljnija, ne samo jer se postavljalo pitanje seksualnog zlostavljanja, već zato što je eparhija sve više srljala u ambis".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...