Najnovije vesti

RUSIJA KREĆE NA TVITER I FEJSBUK: Poštujte naš zakon i zaštitu podataka ILI...
Foto: Profimedia

OTVORENI UPRAVNI POSTUPCI

RUSIJA KREĆE NA TVITER I FEJSBUK: Poštujte naš zakon i zaštitu podataka ILI...

Planeta

MOSKVA - Ruski nadzorni organ za komunikacije najavio je otvaranje upravnih postupaka protiv Tvitera i Fejsbuka zato što se nisu uskladili sa domaćim zakonom o zaštiti podataka.

Roskomnadzor je saopštio da Fejsbuk i Tviter nisu objasnili kako će i kada primeniti zakon koji zahteva da svi serveri koji se koriste za čuvanje ličnih podataka ruskih građana budu smešteni u Rusiji, prenosi Rojters pozivajući se na Interfaks.

Alekandar Zaharov, šef Roskomnadzora, izjavio je da kompanije imaju rok od mesec dana da dostave tražene informacije ili će protiv njih biti preduzete akcije.

Rusija je u poslednjih pet godina uvela strože zakone o internetu, zahtevajući od pretraživača da izbrišu izvesne rezultate pretrage, da servisi za razmenu poruka šeruju ključeve za šifrovanje sa službama bezbednosti i da društvene mreže čuvaju lične podatke ruskih korisnika na serverima u zemlji.

Jedina sredstva koja Rusija ima na raspolaganju da natera ove mreže da se pridržavaju propisa o zaštiti podataka su novčane kazne koje obično dostižu svega nekoliko hiljada dolara ili blokiranje uvredljivih onlajn servisa, što je opcija koja nailazi na neke tehničke poteškoće.

Međutim, neimenovani izvori su rekli za britansku agenciju u novembru da Moskva planira da uvede strože kazne tehnološkim firmama koje ne poštuju ruske zakone.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...